Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

USDA keurt GM-aardappel bestand tegen butsen goed

Een nieuw aardappelras, dat genetisch gemodificeerd is om bestand te zijn tegen butsen, heeft van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) groen licht gekregen voor de commercialisering zonder het deregulerend proces voor biotech-gewassen te hoeven ondergaan. De USDA heeft de ontwikkelaar van de aardappel, Calyxt, laten weten dat het ras geen "gereguleerd product" is onder de federale wetgeving, omdat het geen genen van plantenziekten bevat. 

Omdat de meeste commerciƫle biotechgewassen genen van plantenziekten bevatten, worden ze onderworpen aan milieu-analyses en een risico-evaluatie van de USDA, voordat ze gedereguleerd worden. Calyxt's 'PPO_KO'-aardappel kreeg echter te maken met een ongewenst gen, dat butsen veroorzaakt. Het werd gedeactiveerd zonder genen van plantenziekten in het gewas achter te laten.

In het nieuwe aardappelras zullen minder bruinkleuringen en butsen voorkomen, waardoor er minder gewassen worden afgekeurd en de verspilling wordt geminimaliseerd. Momenteel wordt tot 5 procent van de friet en chips geweigerd vanwege verkleuring. Met de recente goedkeuring van de USDA is Calyxt van plan samen te werken met onderzoekers van een derde partij om het ras in Amerikaanse gebieden te gaan planten.

Source: Capital Press/potatopro.com
Publicatiedatum: