Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe EU-verbintenisverklaring inzake voedselveiligheid

In een nieuwe verbintenisverklaring hebben EU-lidstaten hun steun aan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opnieuw bevestigd. Dit is sinds de BREXIT de eerste officiële actie die in Europa wordt ondernomen op het gebied van voedselveiligheid.

De Britse premier Theresa May wil dat het Verenigd Koninkrijk tegen maart 2019 weer onafhankelijk van de EU en haar bureaucratieën (zoals de EFSA) is. Door deze aanstaande scheiding voelt de EU zich wat onzeker en daarop werd besloten tijdens het recente adviesforum (AF) van de EFSA in Bratislava (Slowakije) een verbintenisverklaring af te sluiten. De AF bestaat al sinds 2003, voornamelijk om de lidstaten te verbinden met het Europese agentschap voor voedselveiligheid.

De lidstaten hebben overeenstemming bereikt over een aantal maatregelen en activiteiten die moeten verzekeren dat leden van EFSA en het adviesforum toekomstige uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid samen aangaan om daarmee de Europese consumenten te beschermen.

In een verklaring van EFSA zei Dr Zuzana Bírošová, de Slowaakse vertegenwoordiger van het EFSA-adviesforum, dat ze de verklaring verwelkomt. De overeenkomst zou volgens haar helpen de relatie tussen de EFSA en voedselveiligheidsinstituten in de lidstaten te versterken door te netwerken. Daardoor kunnen lidstaten bijdragen aan de risico-evaluatie van de EU en informatie verzamelen over potentiële of opkomende risico's voor de voedselveiligheid."

Publicatiedatum: