Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw slecht kastanjeseizoen in Italië

Onlangs is het kastanjeseizoen van start gegaan in Monti Cimini in de regio van Lazio. "Helaas zal het dit jaar weer slecht zijn," zegt teler Aroldo Mastrogregori.

Het bedrijf van Mastrogregori exporteert zo wel verse als verwerkte kastanjes. Het bedrijf heeft een netwerk van zo'n honderd telers. 


Van links naar rechts Giuliana, Aroldo Mastrogregori en Sabrina Ferrami, van Mastrogregori op Macfrut 2016.

De kastanjeteelt heeft al langere tijd wat problemen (zie FreshPlaza 23rd October 2014). "In de afgelopen jaren had de sector te maken met een wespenplaag, wat plantensterfte heeft veroorzaakt. Dit leidde tot een verminderde productie. Daarnaast hadden ook de weersomstandigheden een negatief effect. Het was dit jaar erg koud en regenachtig tijdens de bloeiperiode. We dachten in die weken eerst nog dat de droogte schadelijk zou zijn voor de volumes en kwaliteit, maar uiteindelijk heeft het vooral geregend. Er wordt nu een daling in volume geraamd van 60%. Dat betekent dat wij over moeten stappen op buitenlandse leveranciers in bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Turkije. We moeten daar dan zoeken naar variëteiten die lijken op Italiaanse kastanjes." 


Verse kastanjes, verpakt door Mastrogregori.

De sector heeft niet alleen te maken met een daling in productie. Omdat er niet genoeg winst kan worden gemaakt, stoppen veel jonge ondernemers met de wkastanjeteelt. Ook kunnen ziektes die voorheen waren uitgeroeid weer de kop op steken als het areaal niet goed wordt beheerd.


Mosciarelle, oftewel gekookte kastanjes

"We moeten geduld hebben om de sector weer te verbeteren. De sector bestaat al eeuwen, heeft meerdere veranderingen meegemaakt en kan zichzelf altijd aanpassen. Maar we moeten het niet opgeven. Op dit moment moeten we vooral vertrouwen hebben."


"Golosoni", een snack gemaakt van gepelde en gestoomde kastanjes. 

Mastrogregori exporteert verse en verwerkte kastanjes naar Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. "We exporteren al een poos naar Japan, waar kastanjes als ingrediënten voor verschillende producten worden gebruikt."

Het bedrijf zet ook snacks op de markt. Zo is er zes jaar geleden Le Mosciarelle geïntroduceerd. Dit is een gepelde, gedroogde kastanje, die direct geschikt is voor consumptie. Ook werd I Golosoni op de markt gezet, wat gepelde en gestoomde kastanjes in stoomzakken zijn.

"I Golosoni komt in zakken van 100 gram. Het is een alternatieve snack die per portie wordt verkocht. Het is een nieuwe manier om een product te consumeren, dat normaal in de winter bij de open haard wordt gegeten." In een zekere zin kunnen I Golosoni worden gezien als kastanjes voor het laagseizoen. De kastanjes kunnen in gesloten verpakking 18 maanden worden bewaard. Eenmaal geopend zijn ze in de koelkast nog twee tot drie dagen houdbaar. 

Contact:
Mastrogregori Aldo & c. S.a.s.

Via del Ruscello, 16
01030 Vallerano (VT) - Italia
Tel.: (+39) 0761 752 325
Fax: (+39) 0761 019 945
Email: info@mastrogregori.it
Website: www.mastrogregori.it
Publicatiedatum: