Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacco Huibers van Jaap Huibers VOF:

"Stevige prijzen op aardappelmarkt zie ik wel even standhouden"

Tholen - De prijzen op de aardappelmarkt liggen momenteel op een mooi niveau. "Het rommelt wel, we klagen niet", zegt aardappelhandelaar Jacco Huibers van aardappelhandel Jaap Huibers VOF uit Broek op Langedijk. "Voor consumptie-aardappelen worden momenteel stevige prijzen gemaakt, gebaseerd op het idee dat de opbrengsten tegenvallen. Dat vind ik zelf nog al meevallen. Mijn Frieslander-boeren halen gewoon 40 ton per bunder. De kwaliteit van wat ik nu binnenkrijg, is goed. Bij de start van het seizoen hadden we wel wat problemen van met name phytophthora, maar daarmee is de grootste ellende achter de rug."


 
Hoewel de vrije aardappelmarkt steeds kleiner wordt, vallen er voor Huibers genoeg aardappelen in te kopen. "Hier in de buurt ken ik bijna alle professionele consumptie-aardappelentelers. Dat aantal valt nogal mee, maar ook in het noorden en in de polders hebben wij onze adresjes. Ik ben niet direct bang dat we niet aan aardappelen kunnen komen. Wat dat betreft zijn er aardappelen genoeg beschikbaar. Wij houden ons verre van eigen teelt of contractwerk en richten ons naast de inkoop en verkoop puur op activiteiten als inpakken, koelen en logistiek."
 
Frieslander hoofdras
Huibers levert voornamelijk aardappelen aan venters, schillers en grossiers. "Ook leveren we nu veel aardappelen aan boeren met huisverkoop, maar dat wordt richting de herfst traditioneel wat minder omdat ze dan eigen aardappelen hebben", vervolgt Jacco. De Frieslander vormt al jaren ons hoofdras en dat loopt in de honderden tonnen per jaar. Aanvullend verkopen we ook veel kriel en in mindere mate Doré, Bildtstar, Eigenheimers, Irene's en eveneens pootgoed van deze rassen."
 
"De huidige inkoopprijs van de verschillende rassen ligt zeker al zes weken op hetzelfde niveau van wat veiling Sint Annaland noteert. Het is te hopen dat de markt niet te snel wegzakt, wat andere jaren weleens gebeurde. Maar vooralsnog stijgt de termijnmarkt waardoor de effectieve markt ook stijgt en zie ik de prijs er nog wel even opblijven."
 
Voor meer informatie:
Jaap Huibers vof
Bijlestaal 22
1721 PV Broek op Langedijk
Tel: 0226-316366
jhuibers@quicknet.nl