Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PSTVd bij aardappelkweker in de Noordoostpolder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de Noordoostpolder bij een kleine aardappelteler PSTVd (potato spindle tuber viroid) aangetroffen. De teler heeft 2 kleine velden en teelt zelf geen aardappelen. Het betreft een vondst van PSTVd in een geniteur, die in 2016 vanuit Noord-Ierland geleverd is. In geen van de andere op het veld aanwezige aardappelplanten is PSTVd aangetroffen.

De maatregelen richten zich op het teeltmateriaal van de getroffen teler, 2 kleine velden en een klein deel van een naastgelegen pootgoedperceel. De aardappelen van de 4 besmette planten worden vernietigd. De opbrengst van het teeltprogramma van de teler dient veilig te worden afgezet (bijvoorbeeld in de vorm van veevoer). Alleen na zeer intensieve toetsing kan het materiaal behouden blijven.

PSTVd heeft een quarantainestatus in de EU en verdere verspreiding dient te worden voorkomen. Hierbij hoort het grondig reinigen en desinfecteren van gebruikte apparatuur en andere hulpmiddelen (kistjes, tafels en dergelijke) na een aangetroffen besmetting. De vondst bij een teler in de Noordoostpolder is gedaan in een routinetests en is daarom vroegtijdig gesignaleerd waardoor er een geen risico is voor de teelt van pootgoed en consumptieaardappelen.

De NVWA heeft de vondst gemeld aan de EU en de fytosanitaire autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: