Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelcongres in Panama

De aardappelteelt is in Panama de afgelopen jaren toegenomen. Steeds meer telers uit verschillende delen van het land werken met aardappelen waarbij ze voordeel halen uit het lokale klimaat.

"Vorig jaar heeft het instituut voor landbouwonderzoek van panama een Kwekerij geopend. Deze heeft de capaciteit om 60.000 pootaardappelen per kwartaal te produceren, waarmee zowel de lokale markt als de exportmarkt kan worden voorzien," zei Arnulfo Gutierrez, voorzitter van het comité dat het zevenentwintigste congres van de Latijns-Amerikaanse Aardappelcoöperatie organiseert.

Juan Caballero, een lid van de telersvereniging van de Chiriqui-hooglanden, zei dat er per jaar een areaal van ongeveer 1.000 hectare werd gebruikt. Hierop is sprake van een opbrengst van 20 tot 23 ton per hectare, die een investering nodig heeft van ongeveer $12.000 (€10.600). "Het bedrag hangt af van de schaal van de teelt, welke middelen er beschikbaar zijn voor onderhoud, hoeveel arbeidskrachten beschikbaar zijn en wat voor milieugerelateerde factoren invloed hebben op de productie," legte Juan Caballero uit.

De aardappelen worden voornamelijk geteeld in de hooglanden in de omgeving van de dorpsgemeenschap Llano Tugrí in Ngäbe Bugle in de bergen van Santa Fe de Veraguas en sinds kort in het noordelijk geleen Cocle. "Ngäbe Bugle heeft uitrusting verkregen van het CIP (het internationale centrum voor aardappelen). Het klimaat hier is warm en de regio ligt dichter bij de zeespiegel. In Cerro Punta en Boquete worden Granola-aardappelen geteeld. Dit is een variëteit die oorspronkelijk uit Duitsland komt en al ruim 40 jaar het meest wordt geteeld," zei Axel Villalobos van het bedrijf IDIAP.

"Binnenkort brengt IDIAP een aardappelras op de markt dat nu nog de werktitel 392797.22 heeft. Ook zijn we bezig met het creëren van andere variëteiten," aldus Villalobos.

Het ALAP-congres
Volgens het comité dat het congres organiseert zullen er meer dan 300 deelnemers zijn bij het evenement. Hierbij zijn onder andere 12 internationale standhouders uit landen als de VS, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook uit Colombia, Costa Rica en Peru. 

Tijdens het evenement wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen op het gebied van aardappelonderzoek, dat in Panama wordt uitgevoerd. Nationale en internationale onderzoekers geven lezingen en demonstraties. Het evenement wordt afgesloten met een bezoek aan het onderzoeksstation van IDIAP in Cerro Punta, waar nieuwe aardappelrassen, oogst, bewaring en nieuwe technologie wordt gedemonstreerd.

Volgens Augusto Jimenez, de voorzitter van de telersvereniging in Tierras Altas (ACPTA), is dit evenement een geweldige gelegenheid voor kennisoverdracht naar Panama toe. "Normaal hebben we niet de gelegenheid om in contact te komen met experts van het kaliber die hier aanwezig gaan zijn."

Het congres wordt elke twee jaar gehouden in een land dat lid is van de Latijns-Amerikaanse aardappelvereniging. De allereerste editie werd in 1987 net zoals deze editie in Panama gehouden.

Bron: metrolibre.com
Publicatiedatum: