Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere opbrengst voor vroege aardappelen in Emilia-Romagna

Niet alleen de uienopbrengst, ook die van aardappelen is toegenomen per hectare. Althans in Emilia-Romagna, waar de oogst van de vroege rassen tien dagen geleden is begonnen. CESAC, de coƶperatie die ongeveer 530 hectare cultiveert in dit gebied, bevestigt de situatie.

"Het seizoen in Zuid-Italiƫ is voorbij en we zijn tien dagen geleden begonnen met de oogst van de vroege rassen. De opbrengst is tot 30% hoger dan vorig jaar, de kwaliteit is erg goed en de aardappelen zijn vrij groot", vertelt directeur Claudio Brintazzoli. Terwijl de uienprijzen vrij laag zijn, "zijn de aardappelprijzen bevredigend voor zowel de producenten als verpakkers."


Aardappelverwerking bij CESAC.

De prijzen zijn al licht gedaald ten opzichte van een paar dagen geleden. "De telersprijzen zijn gedaald van 30 cent per kilo tot 25-26 cent per kilo in slechts twee weken. Dit kwam doordat bedrijven zonder koelopslag hun producten op de markt dumpten. Als het aanbod beter was georganiseerd, zouden we tot een paar cent meer kunnen komen." Sommige Italiaanse aardappelen gaan naar Frankrijk en Nederland, waar men dit jaar eerder dan gebruikelijk door de voorraden heen is.

Daarnaast zijn er in Emilia-Romagna "productiegebieden die uitbreiden, vooral sinds veel producenten in de afgelopen tien tot vijftien jaar zijn overgestapt van het telen van mais voor biovergisters op het produceren van meer winstgevende gewassen zoals aardappelen. Ten slotte hebben aardappelproducenten tegenwoordig ook meer hectare. Dat producenten aardappelen telen op 50 of zelfs 100 hectare, is nu normaal." Dit leidt natuurlijk tot voorraadconcentratie, schaalvergroting en innovatie.