Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Víctor M. Morales - Caisa

Babybananen populairder in Europa dan in VS

Babybananen worden op de Europese en Amerikaanse markten gezien als een exotisch product. In de afgelopen jaren is de vraag naar dit niche-product licht gestegen. "Babybananen zijn een uitstekend product. Ze hebben dezelfde voedingswaarden als conventionele bananen, maar ze smaken veel beter. Het potentieel hiervan is daarom enorm, vooral voor kinderen. Ze zijn een gezonde snack voor onderweg. We zijn erg enthousiast over het telen van babybananen," zegt Víctor Morales van het Guatemalaanse bedrijf Caisa.



Het bedrijf is opgezet in 2006 en teelt babybananen in Guatemala. Deze worden voornamelijk naar Amerikaanse multinationals geëxporteerd, maar sinds kort worden ze ook naar Europa gestuurd. Er is met name interesse vanuit Frankrijk. Omdat het product nog steeds gezien wordt als exotisch, wordt het niet op dezelfde grote schaal op de markt gezet als traditionele bananen. Víctor zegt dat Europa geneigd is om babybananen te importeren vanuit Ecuador of Colombia, wat betekent dat Guatemala een nieuwe bron is voor de Europese markt.

In de afgelopen jaren heeft Víctor Morales een lichte groei gezien. Er zijn echter nog steeds maar weinig mensen bekend met het product. Dit geldt ook voor de VS, hoewel deze markt wel stabiel is. "Ik denk dat babybananen beter bekend zijn in Europa dan in de VS," zegt Víctor.



De prijzen van babybananen zijn van jaar tot jaar redelijk stabiel. Ook zijn de prijzen wegens de status als exotisch product hoger dan die van conventionele bananen. Het bedrijf teelt de babybananen het hele jaar rond, al is in de eerste helft van het jaar de productie doorgaans lager wegens de weersomstandigheden en de kenmerken van het fruit. Caisa is samen met een ander bedrijf de enige teler van babybananen in Guatemala. De concurrentie komt voornamelijk van andere landen als Ecuador en Colombia.

Het bedrijf heeft een areaal van 129 hectare aan plantages. De exportvolumes voor de Europese markt variëren tussen de 500.000 en 525.000 dozen van 3 kilo per jaar. De wisseling in volumes komen door de weersomstandigheden, die volgens Víctor de laatste jaren erg veranderlijk zijn.

Volgens Víctor heeft het telen van babybananen ten opzichte van traditionele bananen zowel voor- als nadelen. Het is bijvoorbeeld niet noodzakelijk om net zoveel gewasbeschermingsmiddelen als bij conventionele bananen te gebruiken. Ook ontwikkelt het fruit zich sneller dan bij een conventionele variëteit als de Cavendish. Een nadeel is dat de bomen van babybananen veel hoger en dunner zijn, wat ze kwetsbaarder voor de wind maakt.



Caisa begon met de teelt van babybananen in 2006. "Een groot bedrijf bood ons de gelegenheid om babybananen te planten. Er waren toen goede vooruitzichten voor deze variëteit," zegt Víctor Morales.

In 2014 was zijn bedrijf voor het eerst aanwezig bij Fruit Logistica. Het jaar daarop nam Caisa opnieuw deel aan dit evenement en presenteerde het zijn product op de Europese markt. Mede hierdoor kon het bedrijf vorig jaar voor het eerst babybananen naar de Europese markt exporteren. Morales hoopt in de toekomst meer zaken te kunnen doen in de EU, gezien hij een aantal potentiële klanten heeft ontmoet op de London Produce Show.

De productie van Caisa is gecertificeerd door Rainforest Alliance en GlobalGAP. "We werken er hard aan om te produceren voor de Europese markt. We hopen dat we geleidelijk jaar na jaar door kunnen groeien," besluit Víctor.


Meer informatie:
Víctor M. Morales, General Manager
Caisa
Guatemala City, Guatemala
T: +502 22614341
E: vmorales@caisa.com.gt
www.caisa.com.gt
Publicatiedatum: