Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontwikkeling mobiel systeem Foodsniffer:

Voedselveiligheid meten met smartphone

Europese onderzoekers zijn er in geslaagd een mobiel systeem te ontwikkelen dat de veiligheid van voeding kan meten en door een smartphone wordt bestuurd. Dit is het resultaat van het Europese project Foodsniffer dat kortgeleden is afgerond. Het project had ten doel een holistisch systeem te ontwikkelen als alternatief voor laboratoriummethoden. Het prototype product heeft een kleinere oppervlakte dan een iPad en is met succes getest en vergeleken met de standaard laboratoriumtechnieken voor 3 verschillende categorieën stoffen die de veiligheid van voeding kunnen bedreigen.

Het systeem werd getest voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen in wijn en op druiven, voor allergenen die in het reinigingswater van de buizen in voedingsverwerkingsfabrieken voorkomen en voor mycotoxinen in bier. Voor iedere categorie slaagde het systeem erin om gelijktijdig in één test 3 tot 4 stoffen te meten in een volume van een aantal druppels en dat binnen enkele minuten. De resultaten waren binnen enkele minuten beschikbaar in een app en op het web.

De Foodsniffer heeft als hart een op silicium-gebaseerde electronische chip van minder dan 40 mm² die met een standaardtechnologie geproduceerd kan worden. Dit maakt het mogelijk om deze chips in aantallen en tegen lage kosten te produceren. Ook kan het systeem verder verkleind worden tot de grootte van een smartphone. Dit maakt het product geschikt voor gebruiken binnen diverse schakels in de keten van de voedingsproductie. De ontwikkeling en productie van het systeem werd gecoördineerd door het Griekse instituut NCSR-Demokritos en er werd samengewerkt met 9 partners uit 7 Europese landen. Vanuit Nederland was er inbreng van het Rikilt Wageningen UR en Trustfood Stichting uit: Wageningen.
Publicatiedatum: