Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Europese voedselveiligheidswetgeving strengste van de wereld"

Primoris enige lab met vestiging in Colombia

"De laatste jaren wordt de voedingssector regelmatig getroffen door crisissen. EHEC 5 jaar geleden, maar ook chloraat, perchloraat en Quaternaire Ammonium zouten veroorzaakten de laatste jaren heel wat onrust. Als laboratorium moet je in staat zijn om snel de noodzakelijke methodes te ontwikkelen, zodat de voedingssector ondersteund kan worden met snelle kwaliteitsvolle analysemethoden", legt Jef De Lombaerde uit van Primoris Lab in Colombia.

"De Europese wetgeving is de strengste ter wereld en dit komt niet altijd overeen met de praktijk van producenten buiten Europa", vervolgt Jef. "De Europese residu limieten voor beschermingsmiddelen zijn gebaseerd op GAP. Deze limieten zijn zeker haalbaar, maar controle op producten is noodzakelijk. Ook in de Verenigde Staten, Rusland en Japan kennen ze tamelijk strenge residu normen. Supermarkten hebben een sterke positie en kunnen daardoor eisen stellen. Een aantal Europese supermarkten stellen extra eisen in verband met residu´s, welke nog verder gaan dan de standaard Europese wetgeving. Deze strengere eisen hebben betrekking op de MRL (maximale residu limiet) en de ARfd (Acute Referentie Dosis)."



Bio-producten
Er is volgens Jef nog geen uniforme Europese wetgeving voor bioproducten. "Standaard mag men geen waarden terugvinden hoger dan 0,01 ppm. Dit is voor sommige producenten niet haalbaar, door de zogenaamde "blockbuster herbiciden". Glyfosaat, Paraquat, 2,4-D en pendimethalin zijn decennia wereldwijd gebruikt, waardoor de natuurlijke omgeving niet meer "natuurlijk" is. Ook al gebruikt de producent ze niet, worden ze soms toch teruggevonden op producten door historische cumulatie in de bodem."

Toegevoegde waarde

Jef legt uit dat het werk van het laboratorium ook een toegevoegde waarde oplevert. "Klanten sturen de stalen naar ons toe, zodat wij de eventueel aanwezige residuen van pesticiden en andere schadelijke stoffen op kunnen sporen. De uitkomst van deze analyse vertelt de klant of het eindproduct voldoet aan de wetgeving. Dit kunnen zij op hun beurt evengoed gebruiken om eigen klanten te overtuigen van de veiligheid en kwaliteit van hun producten. Die commerciële insteek mag niet worden onderschat, want met een analyse rapport van een kwalitatief laboratorium is het product beter te vermarkten."

Wereldwijde ondersteuning

Primoris, dat zijn hoofdlaboratorium in België heeft, is gespecialiseerd in residuanalyse van pesticiden, mycotoxines en andere contaminanten in voedingsmiddelen. "We geven deze ondersteuning wereldwijd, mede dankzij zelfstandige laboratoria Bulgarije en Colombia en vertegenwoordigers in onder andere Frankrijk en Nederland. Jaarlijks ontvangen we meer dan 60.000 stalen uit 50 verschillende landen, 55% daarvan zijn verse groenten en fruit. We ontvangen stalen uit meer dan 50 landen. We ontvangen steeds meer stalen uit West- en Oost Europa, Verenigde Staten en Latijns-Amerika, maar we zoeken nog steeds naar nieuwe markten om onze activiteiten uit te breiden", zegt Jef.



Vooral land- en tuinbouw vragende partij
Voor Primoris is het allemaal begonnen in jaren '70, aan de Universiteit in Gent vertelt Jef. "In die tijd kwam er vanuit de private sector, o.a. van proefstations, veilingen en grootwarenhuizen, steeds vaker de vraag om ook hun voedingsmiddelen te analyseren. Van een beperkte activiteit is dit door de jaren heen een routinematige activiteit van het laboratorium geworden. Zo werden de knowhow en de analysecapaciteit van het universitaire labo steeds meer aangewend om de private sector te ondersteunen en bij te sturen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Door de naweeën van de dioxinecrisis waren vooral de Vlaamse land- en tuinbouw vragende partij om toch een beroep te kunnen blijven doen op onze diensten. Dit heeft ervoor gezorgd dat in 2001 Fytolab is ontstaan, gevolgd door het ontstaan van het laboratorium in Bulgarije in 2010 en Colombia in 2011. In 2014 vond de overname van CKCert plaats en zijn onze activiteiten verbreed met kwaliteitscontrole en certificering van de primaire sector, onder meer voor GlobalGAP, Vegaplan en Codiplan. In 2015 is de naam veranderd naar Primoris."

Wetgeving

"In Colombia is Primoris het enige geaccrediteerde laboratorium voor pesticiden. In een wijdere regio zijn wij het enige Europese laboratorium met een lokale vestiging waar de analyses volledig ter plekke uitgevoerd worden. Primoris Colombia heeft dezelfde kwaliteitsstandaarden als Primoris België bijvoorbeeld. Dit is een groot voordeel, omdat Europese klanten vaak analyses van een Europees laboratorium eisen. We houden de wijzigingen in de Europese wetgeving nauwlettend in de gaten, waardoor we Latijns-Amerikaanse producenten die naar Europa willen exporteren goed kunnen ondersteunen, eindigt Jef.

Voor meer informatie:
Jef De Lombaerde -Director Comercial
Primoris Colombia
PI CIEM OIKOS Occidente, Oficina 301
Calle 80 Autopista Medellín, km.2.5 – Cota
T: +57 (1) 876 72 26
E: jef.delombaerde@primoris-lab.co
www.primoris-lab.com