Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schotten kunnen 15% meer aardappelen oogsten

Bodemwetenschapper Simon Fox van Emerald Crop Science beweert dat tot 50% van de bodem in Schotland een tekort heeft aan belangrijke elementen, wat de opbrengst plus de gewaskwaliteit en -gezondheid beïnvloedt. Door deze tekorten aan te pakken, kunnen telers zowel hun opbrengst als kwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de SAC Association of Potato Producers, die woensdag 20 januari in Perth plaatsvond, vertelde de heer Fox dat telers hun opbrengst kunnen vergroten met een gemiddelde van 15% als ze de voedingswaarde van hun gewassen integraal aanpakken. "In het Verenigd Koninkrijk richten we ons voornamelijk op de drie belangrijkste voedingsstoffen, waarbij we de andere stoffen, die net zo belangrijk zijn voor een optimale groei, helemaal vergeten", zei hij. Tussen 35% en 50% van de Schotse bodem heeft een potentieel tekort aan molybdenum, calcium, zwavel, zink en magnesium, en een tekort van 18-25% aan borium en koper. "Hierdoor zijn gewassen vatbaarder voor ziekten, hebben ze minder kracht en een lagere kwaliteit en gebruiken ze de belangrijkste voedingsstoffen inefficiënt, wat leidt tot minder opbrengst", aldus Fox.

Onafhankelijke onderzoeken hebben in de laatste drie jaar aangetoond dat het gebruik van het OptiYield-programma van Crop Science de aardappelopbrengst verhoogde met een gemiddelde van 15%, of 6,95 ton per hectare. Op basis van een uitgebreide bodemanalyse formuleert het programma de exacte voedingsstofvereisten van het gewas om de efficiëntie te maximaliseren.

De gemiddelde aardappelopbrengst is de laatste dertig jaar gestagneerd ondanks de vooruitgang in de kweek en technologie. "De belangrijkste reden is dat we niet aan de voedingsbehoeften van de gewassen voldoen. De beloning kan aanzienlijk zijn als we de teelt wetenschappelijker benaderen", besluit Fox.

Source: farminguk.com

Publicatiedatum: