Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biodivers telen vermindert aantasting van Phytophthora

Een teeltsysteem met meer biodiversiteit beperkt de aantasting van P. infestans en verhoogt de aardappelopbrengst. Dit was het resultaat uit meerjarige proeven van PPO-AGV, onderzoeksinstituut van Wageningen UR, op de Broekemahoeve in Lelystad. Hieruit bleek dat de loofaantasting gemiddeld gereduceerd werd met 16 procent en de productie gemiddeld steeg met 3,7 tot 4 ton per hectare.



In de afgelopen decennia groeiden de bedrijven in omvang. Dit betekent vaak grote percelen waarop grote hoeveelheden uniforme producten tegen een zo laag mogelijk kostprijs worden geproduceerd. Landbouwsystemen zijn door deze ontwikkeling minder divers en daardoor waarschijnlijk kwetsbaarder geworden voor onverwachte omstandigheden. Vanuit de wetenschappelijke literatuur komen
steeds meer aanwijzingen dat verschillende vormen van biodiversiteit een bijdrage kunnen leveren aan weerbaarheid, veerkracht en robuustheid van landbouwsystemen. Binnen het project 'Weerbare systemen' en het vervolgproject 'Stabiliteit door Diversiteit' is onderzocht hoe de biodiversiteit in de teelt verhoogd kan worden.

Het doel hiervan was te komen tot een weerbaarder landbouw ecosysteem met een lagere druk van ziekten en plagen en hogere opbrengsten op systeemniveau door het verhogen van de genetische diversiteit in een biologische akkerbouwrotatie.

Proeven met aardappelen
Van 2010 tot 2014 is binnen de projecten een proef opgezet, waarin een vergelijking is gemaakt tussen een systeem met extra biodiversiteitsmaatregelen (systeem Biodivers) en een standaard biologische teeltwijze (systeem Bio-standaard). De grotere biodiversiteit in een biologische teelt werd bereikt door het stapelen van een aantal teeltmaatregelen, zoals de teelt op smalle stroken, niet ploegen en het gebruik van niet-gevoelige rassen naast het gevoelige ras Ditta. Deze teeltwijze is vergeleken met het standaard biologische teeltsysteem met ploegen en een monocultuur met het ras Ditta.

Bron: WUR
Publicatiedatum: