Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert de Mooij 50 jaar werkzaam voor Importcentrale de Mooij

"Ik ben altijd meer dienstverlener dan handelaar geweest"

Tholen - Afgelopen najaar uitte Bert de Mooij van Importcentrale de Mooij uit Zoetermeer zijn verbazing op deze site over het aantreden van Cees Veerman in de Coalitie HOT met als doel het verzekeren van een toekomstbestendige en leidende positie van de Nederlandse glastuinbouw. De dagen erna stond de telefoon roodgloeiend van de support. "Ik werd opgebeld door tuinders uit het hele land. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar blijkbaar was het een breedgedragen standpunt."


Bert de Mooij

Bert deed 50 jaar geleden zijn intrede in het bedrijf, dat in 1942 door zijn opa was opgericht. "We zijn al die jaren gespecialiseerd geweest op België. Ik kwam er als klein ventje al. Vroeger waren we een echte groothandel, maar daar zijn we begin jaren '80 mee gestopt. Sindsdien ligt de specialisatie op de import en export naar en van België en vormt onze logistieke tak een belangrijke poot."

Dat de handelsfunctie in de loop der jaren steeds meer verdwenen is, vindt hij niet erg. "Ik heb geen glazen bol en ben geen type dat graag inkoopt om vervolgens maar te kijken of ik het kan verkopen. In die zin ben ik altijd meer een dienstverlener geweest. We hebben ook een redelijk unieke functie in Nederland, want er zijn niet zoveel specialisten op België meer over. Voor veel bedrijven hebben we een aanvullend pakket en kunnen we regelmatig tekorten op de Belgische markt invullen. België is tenslotte niet zo'n grote AGF-importeur als Nederland."



Wat de Belgen nog wel in stand hebben gehouden is het veilingwezen. "Geweldig hoe dat functioneert", concludeert Bert. "Daarmee hebben we in Nederland echt een grote kans laten schieten. Veiling Westland-Noord in Poeldijk was vroeger één van de grootste veilingen van Europa en het goedkoopste voor de leden. Op dagen dat er tekort is, vliegt de prijs op de klok omhoog. Dat zul je zonder klok nooit bereiken. Helaas heeft er iemand aangezeten die de klok nooit begrepen heeft. Als je met het veilingwezen bent opgegroeid, begrijp je dat vraag en aanbod de markt bepalen. Dan kun je geen gegarandeerde minimumprijs bepalen. Van die kostprijs-plus is dan ook niets terecht gekomen."

Overvloedige productie
"Dit jaar is er weer eens geld verdiend in de tuinbouw, maar over de hele linie staat de Nederlandse tuinbouw er slecht voor. De overvloedige productie is en blijft een probleem en tekorten zijn er nauwelijks meer. Die overproductie krijg je er niet uit. De enige oplossing is om te komen tot een teeltwijze die voor heel weinig geld weer rendabel wordt, maar ik zie het somber in. Ook in België krijgt men tekort voor het product, maar de markt is wel transparant en heel belangrijk ook leeg. Ons bedrijf is van de hele situatie niet minder geworden, maar je bent wel een leidende positie kwijtgeraakt", vervolgt Bert.

Leveren aan de retail heeft de handelaar nooit gedaan. "Dat betekent een snelle dood en dan kies ik nog liever voor een langzame", lacht Bert. "Ik was 21 en had een afspraak met een inkoper van Delhaize. Met nog twee Nederlanders mochten we op een gegeven moment leveren. 's Avonds belde hij terug om de prijs bij te stellen. Ik heb gezegd dat hij daar nooit meer voor hoefde te bellen en dat heeft hij dus ook niet meer gedaan."


Jolanda en Bert

Hoewel het werk anders is geworden, verlangt Bert niet terug naar vroeger jaren. "Ik ben nog van de tijd dat er met paard en wagen werd gereden. Vroeger op de groothandelsmarkt van Den Haag was er één toilet en hadden we beperkt beschikking over water. Dat was zo'n pretje niet, hoor. Het is nu allemaal een stuk leuker geworden. En in onze handel zul je net als vroeger hard moeten werken. Dat zal niet zomaar veranderen. Ik ben blij dat met mijn dochter Jolanda en haar broer Mark, de volgende generatie, klaarstaat om het werk over te nemen. Ik wil nog niet van het werk af, maar wel van al die beslissingen."

Voor meer informatie:
Importcentrale De Mooij B.V.
Industrieweg 82
2712 LC Zoetermeer
Tel: (0)79 3411001
Mob: (0)6 53219615
bert@demooij-zoetermeer.nl