58% van de Nederlanders denkt gezond eten niet vol te houden
58% van Nederland verwacht gezond eten niet vol te houden. Bovendien denkt 24% dat de bereiding van gezonder eten meer tijd kost. Albert Heijn laat zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. De supermarktketen zette de meest gegeten gerechten van Nederland op een rijtje. En geeft klanten tips hoe je deze met een paar kleine aanpassingen net iets gezonder kunt maken.
Gaan we het volhouden...?
Gezonder eten staat hoog op de goede voornemen-lijstjes. Mensen willen graag afvallen (51%), gezonder leven (48%), meer energie krijgen (22%) of zich beter in hun vel voelen (22%). Zes op de tien Nederlanders, die gezonder willen eten, verwachten dit echter niet een heel jaar vol te houden. In het onderzoek geven mensen aan dat ongezond eten snel en makkelijk is (36%) en dat het bereiden van gezonder eten meer tijd kost (24%). Ook denken 4 op de 10 Nederlanders dat gezonder eten duur is.
Kleine aanpassingen maken verschil
Coosje Dijkstra, onderzoeker voeding en gezondheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam, denkt dat supermarkten een hele belangrijke rol kunnen spelen in het stimuleren van een gezonde keuze. 'Met kleine aanpassingen in het dagelijkse eetpatroon kun je al een effect bereiken. Ze zijn gemakkelijker vol te houden dan drastische wijzigingen. Het is een goede eerste stap in de richting om consumenten te motiveren gezonder te eten.
Albert Heijn speelt hierop in door consumenten te laten zien dat gezonder eten gemakkelijk en betaalbaar kan zijn. De supermarkt bracht de meest gegeten gerechten in kaart en keek hoe deze met een paar kleine aanpassingen gezonder gemaakt kunnen worden. Door voor spaghetti bolognese eens volkorenpasta te gebruiken. Of zelf pastasaus te maken van verse tomaten. Of door in de boerenkoolstampot vlees eens te vervangen door feta, rode ui en hazelnoten.
Bron: Albert Heijn