Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VTA: Lagere opbrengst en kwaliteit gaan marktontwikkeling bepalen

VTA heeft in september onder een representatieve groep telers volgens een vastgelegd protocol weer een proefrooiing uitgevoerd. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd. Met de proefrooiingen worden van een groot aantal rassen verspreid over Nederland monsters gestoken. De resultaten van de augustusmeting zijn gebaseerd op monsters van een representatieve groep VTA leden verspreid over heel Nederland.

De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 53.622 kg per hectare. Het percentage 50 mm opwaarts is 89% en dat is hoger dan het 5-jarig gemiddelde dat op 73% ligt. In vergelijking met vorig jaar is de opbrengst per hectare ruim 8% minder. Dit is ongeveer het niveau van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Rekening houdend met de krimp van het areaal en een gedeelte van de percelen dat omgekomen is door overvloedige neerslag, is de aardappelproductie tot op heden dus fors lager ten opzichte van het vorig seizoen.


Resultaten uit de proefrooiingen september 2015

Daarbij komt dat de kwaliteit van de aardappelen aanmerkelijk minder is dan vorig seizoen. In de eerste plaats wordt er nogal wat 'rot' geconstateerd in partijen. Bij de door de industrie vervroegd ontvangen partijen met waterschade zal het verliespercentage beduidend hoger liggen. Verder zullen de verliezen voor de industrie nog vergroot worden doordat er meer glas en doorwas wordt waargenomen in partijen. Daarnaast zal het rendement van de verwerking ook nog eens lager liggen doordat de onderwatergewichten lager zijn dan vorig seizoen. Het hogere percentage 50 mm opwaarts zal dit niet kunnen compenseren. Kortom: het rendement van de industrie zal lager liggen. Er zijn meer aardappelen nodig om aan eenzelfde productie te komen. Ook in de markt voor tafelaardappelen moet rekening gehouden worden met meer uitval als gevolg van schurft en rot.


Percentage knollen >50 mm

De kwaliteit zal in de komende maanden een belangrijke factor zijn voor ontwikkelingen in de markt waarbij de vraagtekens met name liggen bij het risico voor 'rot' en het onderwatergewicht. Later doodspuiten in verband met te lage onderwatergewichten brengt weer extra oogstrisico mee. En uiteraard speelt ook het risico van rot in geval van bewaren.

Meer informatie:
VTA Nederland
Fred de Jongh
t: 0168 33 59 94
www.vtanederland.nl

Publicatiedatum: