Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkse vijgenhandel nader bekeken

Turkije: grote vijgenproductie verwacht

Semsi Bayraktar, voorzitter van de Turkse ministerie van Landbouw, laat weten dat de vijgenproductie dit jaar naar verwachting zal groeien. Vorig jaar werd 300.000 ton vijgen geproduceerd. Dit jaar zal dit aantal met waarschijnlijk met 9,5% toenemen naar 328.000 ton. Bayraktar vertelt dat het vijgenseizoen probleemloos verlopen is. Door toepassing van gewasbeschermingsmiddelen zijn er minder plagen en ziektes geweest dan in het voorgaande jaar.

Vijgen groeien met name in de kuststreken van Turkije zoals Marmara, het Middellandse Zeegebied, het Zwarte Zeegebied en Zuid-Oost Anatolië. De Bucuk en Kucuk Menderes bassins zijn zeer geschikt voor de vijgenteelt. Zo'n 61,4% van de gedroogde vijgen wordt geproduceerd in Aydin.

Uit door de VN gepubliceerde cijfers uit 2012 blijkt dat Turkije met een productie van 1,93 miljoen ton verse vijgen, voorziet in 25% van de wereldwijde vraag. Turkije is dus de grootste vijgenproducent, gevolgd door Egypte, Iran, Marokko, Algerije, Syrië. de VS en Spanje.

Met een productie van 105.000 ton gedroogde vijgen is Turkije goed voor 53% van de wereldwijde productie van gedroogde vijgen. Iran komt op de tweede plaats met een aandeel van 20,8%. De VS eindigt op de derde plaats met 8,8%. Uit gegevens van TurkStat blijkt dat Turkije 261.000 ton vijgen produceerde in 2012, 298.000 ton in 2013 en vorig jaar bedroeg de productie 300.000 ton. Volgens Bayraktar worden de beste vijgen geteeld in de regio Aegean. Voor zo'n 35.000 gezinnen in deze regio is de vijgenteelt hun enige bron van inkomsten.

De binnenlandse afzet van verse vijgen bedraagt 30%. Van de gedroogde vijgen wordt 70% zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt afgezet. Bayraktar legt uit dat de binnenlandse consumptie van gedroogde vijgen onvoldoende is. Dit heeft zijn weerslag op de prijzen. De laatste tien jaar bestond de totale export van vijgen voor 82% uit gedroogde vijgen. Ongeveer de helft hiervan werd naar EU-landen uitgevoerd, met name naar Frankrijk, Duitsland en Italië.

De huidige situatie

Het vijgenseizoen is 15 augustus begonnen, vertelt Bayraktar. De prijs van verse vijgen varieert tussen de €1,20 en €1,50. De prijs van gedroogde vijgen ligt tussen de €1,80 en €2,40. Vanwege de goede groeiomstandigheden, verwachten telers een goede oogst

Gewasbescherming

Bayraktar legt uit dat het belangrijk is dat Turkije haar leidende rol op de vijgenmarkt behoudt. Het is dan ook noodzakelijk om er alles aan te doen om de kwaliteit van het product veilig te stellen. Telers dienen goed opgeleid te worden zodat zij maatregelen kunnen nemen om de vorming van aflatoxine in fruit te voorkomen en over de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen tegen ziektes en plagen. 

Gedroogde vijgen dienen binnen één jaar na de oogst geconsumeerd te worden. Grote geoogste volumes leveren dus problemen op met de voorraad. Om hier op in te spelen, en om sterke prijsdalingen te voorkomen, zou een deel van voorraad bij een voorraadagentschap ondergebracht dienen te worden, net zoals dat in de VS en de EU gebeurt. 

Het vastleggen van de datum voor de eerste vijgentransporten is erg belangrijk. Te late berichtgeving levert problemen op voor exporteurs en dat levert verlies op. De producten moeten dus voor deze datum voor transport gereed zijn.

Men hoopt dat de export van gedroogde vijgen zal bijdragen aan een verbetering van de concurrentiepositie en het in stand houden van de productie.

Bron: zaman.com

Publicatiedatum: