Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Pecannoten 'kostbaarste' gewas van het jaar

De pecannotenteelt in de Amerikaanse staat Georgia behoort tot één van de snelst groeiende agrarische sectoren. Telers beweren dat het het meest 'kostbare' gewas is dat zij ooit geteeld hebben. De vele regen die deze lente en zomer in Georgia viel, heeft veel ziektes aan het gewas veroorzaakt en het bestrijden van, met name schurft, is zeer kostbaar gebleken.

Teler Roy Goodson heeft veel werk aan het besproeien van een areaal van 76 hectare door de ziekte aangetaste bomen. Omdat het bijna dagelijks regent, is het voor Goodson moeilijk om bij te blijven en ook de kosten zijn hierdoor hoog. De beschermingsmiddelen spoelen weg vanwege de vele regenbuien. Hierdoor moet men de bomen opnieuw besproeien en dat kost veel geld.

"Een aantal malen hebben we sproeivliegtuigen en grondsproeiers gebruikt. Eigenlijk sproeien we dan dus dubbel," vertelt Goodson. "Na alle sproeibeurten is de schurft op de pecannoten echter nog steeds niet verdwenen," aldus Goodson.

Schurft is een ziekte die de grootte en kwaliteit van de pecannoten aantast. Op de huidige markt is de maatvoering van de pecannoten echter bepalend voor de prijs, die de telers ontvangen. De kosten zijn dit seizoen hoog maar de opbrengst zal volgens telers redelijk tot goed zijn en wereldwijd is de vraag naar pecannoten groot. In 2014 ontvingen telers uit Georgia zo'n $3 (€2,68) per 0,45 kilo voor eerste kwaliteit Schley pecannoten en andere gewilde soorten.
Publicatiedatum: