Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: meeldauwresistente Bintje getest in 2017

De universiteit van Gent, het Instituut voor Landbouwonderzoek en het Vlaamse Biotechologisch Instituut hebben de eerste veldtesten aangekondigd van een meeldauwresistente variëteit van het Bintje-aardappelras. Deze zullen plaats vinden in 2017 of 2018. 

Een meeldauw-resistente aardappel is een zegen voor telers en verwerkers. De jaarlijkse schade door aardappelschimmels wordt geschat op ongeveer €55 miljoen in België, wat de grootste exporteur van diepvriesaardappelen is. Volgens de onderzoekers zal het mogelijk zijn om een aardappel te verkrijgen, die resistent is tegen meeldauw zonder dat de aardappel zijn andere karakteristieken verliest.

Volgens landbouwexpert Luc Rooryck van Lutosa is meeldauw het grootste probleem dat telers hebben. Velden moeten 12 tot 20 keer per jaar behandeld worden. Hij schat dat de behandelingskosten, waaronder arbeidskosten, neerkomen op €50 per hectare. 

Meeldauw ontstaat als er sprake is van zware regenval en hoge temperaturen. Telers werd de meeldauw bespaard in 2015 door een zeer droog jaar en veel zonlicht.
Publicatiedatum: