Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
drie onderscheppingen

Pakistaanse mango-export op rand van EU-verbod

De Pakistaanse mango-export staat op de rand van het krijgen van een vijfjarig verbod in de Europese Unie (EU). Er vonden namelijk drie onderscheppingen plaats, als gevolg van nalatigheid van de betrokken autoriteiten. Nog eens twee export-onderscheppingen zouden resulteren in een verbod op de import van Pakistaanse mango's naar Europese landen, vijf jaar lang.

De Europese Commissie verbood op 27 maart vorig jaar de import uit India en waarschuwde Pakistan voor een mogelijke oplegging van een importverbod als er geen maatregelen zouden worden genomen om een ziektevrije export in de toekomst te verzekeren.

Het EU-waarschuwingssysteem meldde dat op 14 juni een mangozending van 5.135 kg, die werd geëxporteerd naar M/S Dharma Trading Holanda (Nederland), was onderschept. De zending bevatte fruitvliegjes en dat leidde tot een toegangsweigering in Nederland. Op 14 juli werd een mangozending van 3.050 kg, die werd geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, onderschept. Hij bevatte larven van fruitvliegjes en werd vernietigd door de Britse autoriteiten. Een extra mangozending van 1.440 kg die werd geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, werd ook onderschept met larven van fruitvliegjes.

Volgens bronnen is het de verantwoordelijkheid van het ministerie om goedkeuring te geven, na een volledige inspectie van alleen die bedrijven die voldoen aan het exportcriterium. Sommige dienstambtenaren namen deze procedure echter niet in acht en stonden een paar bedrijven toe om naar EU-landen te exporteren. De bronnen vinden het tijd dat de regering ingrijpt en een onderzoek naar de kwestie begint, voordat het te laat is en Pakistan een vijfjarig verbod van de EU krijgt opgelegd.

Pakistan exporteerde een recordhoeveelheid mango's (91.700 ton) tijdens het fruitseizoen van 2014. Het land boekte succes in de mango-export door aandacht te schenken aan de kwaliteit, die nu voldoet aan de internationale standaard. Toch werden er in 2013 minstens 236 mangozendingen, bestemd voor de EU, onderschept.
Publicatiedatum: