Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resultaat Nedato Flex Systeem € 7,80

"Nedato over afgelopen seizoen: "Een jaar om snel te vergeten"

Nedato hecht er waarde aan dat haar telers als eerste op de hoogte worden gebracht van de behaalde poolresultaten van het afgelopen seizoen. Gisteren waren 300 Nedato telers te gast op het terrein van PPO Westmaas, waar naast de poolpresentatie ook teelt- en rassenproefvelden bezocht konden worden. Na de bijeenkomst werden de individuele afrekeningen beschikbaar gesteld.

Een jaar om snel te vergeten. Hogere opbrengsten in heel Europa. Vanaf september 8 maanden lang geen markt. Nauwelijks handel. Veel aardappelen komen niet bij de verwerkende industrie terecht. De fouragehandel heeft de handen vol aan het vinden van alternatieve bestemmingen. De verwerkende industrie draait wel op volle toeren. Er is veel export van verwerkt product naar buiten Europa. In de laatste maanden van 2014 een flinke export van verse aardappelen, dankzij de lage prijzen. De stemming in de markt wordt er niet door beïnvloed. Pas eind mei 2015 komt er een korte opleving. Het late en koude voorjaar van 2015 met als gevolg een trage start van de gewasgroei is daar debet aan.

Tafelaardappelpool
De gemiddelde gerealiseerde prijzen in de tafelaardappelpool komen gemiddeld uit op € 9,00 per 100 kg. Dit zijn prijzen na aftrek van sorteerkosten. De variatie in prijzen is groot. Goede kwaliteiten worden sterk beloond en komen boven de € 12,00 uit. Elk jaar opnieuw is het verschil tussen de beste en minste resultaten meer dan 100%.

Pools Aardappel Verwerkende Industrie (AVI)

Nedato is met ingang van teeltseizoen 2014 gestart met het Nedato Flex Systeem. De telers kiezen een mix van prijsvormingssystemen per hectare. Dit is maatwerk. Elk bedrijf heeft zijn redenen om een passende keuze te maken. Dat betekent ook dat de pool met voorverkoop is verdwenen. In een mix van vaste prijzen en andere prijsvormingssystemen bepaalt iedere teler zelf zijn voorverkooppercentage. Een teler kiest voor een mix van vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, Top & Bodempool of vrije pool. De gemiddelde prijs voor alle aardappelen in het Flexsysteem komt uit op € 7,80. Deze prijs is per individuele teler uiteraard zeer verschillend, afhankelijk van de mix van gekozen systemen.

Nedato is een financieel sterk en gezond bedrijf. Naast de hierboven genoemde telersprijzen in de pool, wordt na afloop van het boekjaar een dividend betaald aan de leden. In de laatste jaren is dat tussen de € 100,= en € 167,= per hectare geweest. Het resultaat van het lopende boekjaar is nog niet bekend maar lijkt goed te zijn. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande prijzen.

Meer informatie:
Nedato
W.L. van de Ree
E: w.ree@wxs.nl
M: 06-20245851
Publicatiedatum: