Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ahold-Delhaize fusie helpt Peapod tegen Amazon / Omzet Tesco daalt 1,3%

Colruyt: omzet +3,1%

Ahold-Delhaize fusie helpt Peapod tegen Amazon
De fusie tussen Ahold en Belgische rivaal Delhaize zal een zegen zijn voor de Amerikaanse webwinkel Peapod. Peapod is een onderdeel van Ahold, die volgens consulenten uit de supermarktsector hiermee toegang krijgt tot de middelen om rivalen als Amazon.com en kleine start-ups het hoofd te bieden, aldus Reuters. Toegang tot Delhaizes aanwezigheid en efficiënte en goedkope distributiecentra aan de oostkust van de VS geven Peapod waarschijnlijk een voordeel tegenover Amazon, Walmart.com en het kleinere Fresh Direct, die allemaal uitbreiden in de zich snel uitbreidende noordelijke en zuidoostelijke markten, aldus Strategic Resource Group's algemeen directeur Burt Flickinger. De fusie zal Peapod mogelijkheden geven om Delhaize's netwerk in zuidoostelijke staten als Virginia, Georgia en North Carolina te gebruiken, aldus consulenten. "De fusie zou Peapod moeten helpen om zijn leiderspositie in de markt te behouden, op zijn minst tot en met 2016, zelfs met de vorderingen die Amazon Fresh op dit vlak maakt," zei Flickinger.

Sobeys snoeit 1.300 banen om distributie te stroomlijnen
Sobeys bereidt zich voor om 1.300 banen te schrappen in navolging van de overname van Safeway Canada, terwijl de tweede grootste supermarktketen van het land zijn distributie en bedrijfsvoering versterkt en kosten bespaart, aldus theglobeandmail.com. De retailer sluit drie van zijn distributiecentra, lanceert een nieuwe en breidt er een uit in de komende jaren, legde CEO van moederbedrijf Empire, Marc Poulin, donderdag uit aan analisten.

Omzet Tesco daalt 1,3%, maar is nog steeds boven marktverwachting 

Tesco heeft melding gemaakt van een daling van 1,3% in de omzet van de afgelopen drie maanden tot eind mei. De supermarktketen heeft moeite om terug op groei te komen tijdens een supermarktprijzenoorlog, aldus theguardian.com. Echter de omzetdaling is minder erg dan verwacht werd. Analisten hadden gerekend op een omzetdaling van tot 2,5%. De beter dan verwachte cijfers zullen een steun in de rug zijn voor CEO Dave Lewis, die kritische vragen het hoofd moet bieden over het zwakke optreden van de supermarktketen en de buitensporige bonusregelingen voor topmannen als Tesco op vrijdag zijn jaarlijkse vergadering houdt. Lewis: "We repareren de fundamenten van het winkelen om onze klanten terug te winnen en vertrouwen minder op bonusacties op de korte termijn." Zowel het verkochte volume van goederen als het aantal klanten is toegenomen.

Tesco krijgt overnamebiedingen van Carlyle en KKR voor Zuid-Koreaanse afdeling
Tesco heeft volgens ingewijden aanbiedingen gekregen van private equity-bedrijven, waaronder Carlyle Group LP en KKR & Co, voor de Zuid-Koreaanse afdeling, aldus esmmagazine.com. Affinity Equity Partners Ltd., CVC Capital Partners Ltd. en MBK Partners Ltd. hebben ook geboden op de Homeplus supermarkt-afdeling, volgens diezelfde ingewijden, die verder niet genoemd wilden worden omdat de informatie privé zou zijn. De afdeling zou meer dan $5 miljard (€4,5 miljard) op kunnen leveren.

Walmart onthult plan om 500 winkels te openen in India
Walmart India werkt volgens een topman van het bedrijf aan een ambitieus plan om vijfhonderd winkels in het land te openen in de volgende 10 tot vijftien jaar, volgens livemint.com. "We hebben nu een volledig team paraat en zullen nu in staat zijn om snel te groeien," zei Krish Iyer, CEO van Walmart India. Hij voegde toe dat het bedrijf in India voor de lange termijn aanwezig is en over twee tot drie jaar agressief zal groeien..

Meijer onthult zijn eerste winkels in Wisconsin
Meijer is in zijn zesde staat getrokken door zijn eerste twee supermarktcentra in Wisconsin te openen, kondigde CO-voorzitter Hank Meijer aan, aldus prnewswire.com. De winkels in Grafton en Kenosha, beiden met een areaal van ongeveer 17.800 vierkante meter, hebben bijna zeshonderd banen gegenereerd en bieden als eersten van Meijer een combinatie aan van versproducten, algemene merchandise en apotheken.

Woolworths-aandelen met 5% omhoog door overname-geruchten
Aandelen van Australië's grootste supermarktketen Woolworths zijn zoveel als 5% gestegen in Sydney naar aanleiding van nieuwsberichten dat er sprake is van een mogelijke overname, aldus bbc.com. Een Australische krant meldde recentelijke geruchten dat het Amerikaanse private equity-bedrijf KKR een bod had gedaan dat bijna klaar zou zijn om te accepteren. Dit zou een van de grootste transacties zijn in de bedrijfsgeschiedenis van Australië. Het nieuws komt net uit in een turbulente periode van de supermarktketen.

Loblaw-werknemers verdeeld over akkoord

Vakbondsleden van net iets meer dan de helft van het aantal winkels dat Lobla in Ontario hebben gestemd om een voorlopig akkoord te accepteren, dat door een ander deel van dezelfde vakbond juist is afgewezen, aldus thestar.com. De laatste ontwikkelingen houden in dat de vestigingen waar waarschijnlijk wordt gestaakt — mits dit wordt uitgeroepen — de eenenzestig winkels in en rondom de Greater Toronto-regio gaan zijn met een aantal in Ottawa, Kingston, Peterborough en London. De winkels in andere delen van de provincie zouden zoals gewoonlijk in bedrijf blijven.

Sainsbury's verlaagt prijzen om Aldi en Lidl bij te blijven
Sainsbury's heeft de prijzen van melk verlaagt om tegemoet te komen aan de goedkopere winkels Aldi en Lidl. Hiermee wordt des te duidelijker dat er sprake is van een verergerende supermarktprijzenoorlog, aldus theguardian.com.

Canada: Co-op Atlantic ontslaat 400 werknemers

Co-op Atlantic ontslaat vierhonderd werknemers en sluit vier van zijn vestigingen in de regio, terwijl het doorgaat met een herstructureringsplan waarmee onder meer teruggetrokken wordt uit de supermarkt- en gasretailsector, volgens canadianbusiness.com.

Kroger kondigt splitsing aan om aandelenkoers te verhogen
Om de huidige hoge aandelenkoers nog meer te stimuleren kondigt Kroger drie nieuwe maatregelen aan: een dividendtoename 13,5%, het terugkopen van $500 miljoen aan aandelen en een twee-voor-eensplitsing van Kroger-aandelen, aldus wcpo.com. De splitsing veroorzaakte uitbundige, positieve reacties bij de tweehondervijftig aanwezigen bij de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders afgelopen donderdag. "De aandelensplitsing zal de toegankelijkheid van onze aandelen en de liquiditeit in het handelen erin bevorderen," zei Rodney McMullen, voorzitter en CEO van Kroger. "We zijn in het bijzonder opgewonden over het feit dat de aandelensplitsing de gewone aandelen meer toegankelijk worden voor onze partners."

Continente heeft beste reputatie in Portugal

De Portugese supermarktketen Continente heeft de eerste plaats bereikt van de Marktest Reputation Index 2015 in de categorie voor supermarkten, aldus esmmagazine.com. Een panel van 2.000 mensen beoordeelden merken volgens vijf criteria: vertrouwen, imago, bekendheid, mond-tot-mond-reclame en bewondering. Continente stond in alle geanalyseerde criteria aan kop en bereikte een gemiddelde van 76.03 punten (van 100), met Pingo Doce als tweede met 74.89, volgens Daily Expresso. Beiden ontvingen het hoogste aantal punten voor imago en bekendheid. Andere supermarktketens die op de lijst eindigden waren Lidl (70.37), Jumbo (69.34), Minipreço (62.31) en Intermarché (61.48).

Resultaten Colruyt: omzet stijgt met 3,1%

Colruyt heeft gezegd dat het bedrijf is doorgegaan met het groeien van het marktaandeel in België tot een marktaandeel van 31%. Er is sprake van een toename van 49 basispunten ten opzichte van 2014, gestuwd door Colruyt en Okay terwijl het marktaandeel van SPAR stabiel is gebleven, aldus igd.com. Colruyt zei verder dat zijn marges onder druk bleven staan van Frankrijk door de negatieve groei van het marktvolume, prijsdeflatie en sterke prijzenconcurrentie. De CFO van Colruyt, Ter Beke, omschreef het als het geconfronteerd worden met een doorgaand laag vertrouwen van consumenten. Per segment zei Colruyt het volgende:
  • De omzet van Colruyt-vestigingen in België en Luxemburg steeg met 2,3%
  • Okay en Bio-Planet hadden een omzettoename van meer dan 12%
  • Dreamland en Dreambaby stegen qua omzet met 2,8%
  • Bij de groothandel- en foodservicetak steef de omzet met 3,5%
DIA en Eroski gaan samenwerkingsverband aan voor Spanje
DIA en Eroski hebben aangekondigd dat ze een samenwerkingsovereenkomst getekend hebben, waarmee zowel de werkzaamheden van DIA in Spanje als de onderhandelingskracht van beide bedrijven tegenover grote Spaanse en internationale leveranciers worden gedekt, volgens igd.com. De supermarktketens maakten duidelijk dat leveranciers van versproducten en lokale telers buitengesloten worden van de overeenkomst en dat de twee bedrijven verder een volledig onafhankelijk verkoopbeleid na zullen streven.

Spar lanceert eerste non-profit winkel met YMCA
Alle winst die in de winkel gemaakt wordt zal geherinvesteerd worden in YMCA North Staffordshire om zo kansen te creëren en ondersteuning te verlenen voor achtergestelde jongeren, zo meldt thegrocer.co.uk.

BigBasket gaat versproducten met recepten verkopen
Online supermarkt BigBasket.com zal vanaf nu gebruiksklare maaltijden verkopen, waarmee het voorverpakte ingrediënten en vers gesneden groenten met recepten gaat slijten. Hiermee probeert het bedrijf om nieuwe jongere consumenten in steden aan te spreken, die zoeken naar snellere en handigere vormen van voedselconsumptie, aldus livemint.com.

Florida Grocers Association gelanceerd door Florida Retail Federation
De Florida Retail Federation (FRF) heeft dinsdag aangekondigd dat zijn Grocery Council van naam zal veranderen naar de Florida Grocers Association, zodat er meer aandacht gevestigd kan worden op de meer dan 2.300 supermarkten verspreid over Florida, wat een sector is die jaarlijks goed is voor $45 miljard (€41 miljard). De Florida Grocers Association zal een onderdeel zijn van de FRF.

Interessante links over retail:


De fusie van Royal Ahold en Delhaize: Hoe overleef je in de sector van Amerikaanse supermarktketens
Klik hier om het artikel te lezen.

Ahold & Delhaize: wat analisten zeggen
Klik hier om het artikel te lezen.

Australië: Aldi eet Woolworths' winst op, deukt eisen Australië supermarktenvereniging 

Klik hier om het artikel te lezen.

VS: FreshDirect CEO: Technologie die machten vertrouwen
Klik hier om het artikel te lezen.


Publicatiedatum: