Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland: knoflook garandeert stabiele markt

Mritsidis, een bedrijf dat in 1970 werd opgericht in een traditioneel knoflookgebied in het noorden van Griekenland, is gespecialiseerd in de teelt, verpakking en verkoop ervan. Eigenaar Kostantinos Mirtsidis vertelt dat het bedrijf beschikt over een opslagruimte van 2.500 m² en koelopslag- en droogfaciliteiten. 

"90% van onze GlobalGAP gecertificeerde productie (1.000 ton per jaar) dat verkocht wordt onder het merk Martisidis is bestemd voor de Griekse markt. De knoflook wordt verkocht door grote retailers, waaronder Alfa-Beta Vassilopoulos (onder de Belgische Delhaize Group) en Masoutis en drie groothandelaren. Ook exporteren we naar markten zoals Bulgarije en Hongarije, waarbij we profiteren van de ligging van onze opslagruimte dicht bij de Bulgaarse grens," zegt Marsidis.
 

Knoflook is volgens Martsidis erg populair in Griekenland, omdat het een essentieel onderdeel van de Griekse keuken vormt. "De prijzen zijn over het algemeen stabiel, momenteel rond de €2,50/kg, wat goed is voor de teler en de consument. De vraag blijft groeien, voornamelijk vanwege de hoge kwaliteit."

Mirtsidis werkt met de California Late, het meest geteelde ras in Griekenland. Daarnaast teelt het bedrijf kleine hoeveelheden Chinese zaden. "Om de cliënt tevreden te stellen, is het belangrijk de kwaliteit stabiel te houden door de knoflook onder ideale vochtigheidsniveaus en temperatuuromstandigheden op te slaan en geen illegale gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken."
 

Een ander belangrijk aspect voor het behouden van kwaliteit is zo kort mogelijke opslag. Zelfs als de prijzen laag zijn en ondanks de moeilijke economische omstandigheden mag de knoflook niet te lang worden opgeslagen. Mirtsidis denkt dat het nog 4 tot 5 jaar duurt voordat de situatie verbetert, maar is optimistisch over de toekomst. "Ondanks concurrentie uit landen zoals China, Argentinië en Spanje biedt knoflook een stabielere markt dan veel andere producten."

Voor meer informatie: http://www.skordo.gr

Publicatiedatum: