Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ghana riskeert notenexportverbod EU

Ghana loopt het risico op een mogelijk verbod op de uitvoer van aardnoten naar de EU als gevolg van het veelvuldig voorkomen van aflatoxine in de oogst. De Europese Commissie heeft kort geleden grondig onderzoek verricht op in Ghana geproduceerde groente, aardnoten en granen en stelde vast dat grote hoeveelheden van deze producten een hoog gehalte aan aflatoxine bevatten waardoor zij ongeschikt zijn voor de internationale handel.

De meest recente cijfers tonen aan dat Ghana $2,4 miljard (€ 2,2 miljard) uit niet-traditionele export verdiende, waarvan het aandeel aardnoten in 2013 $6,4 miljoen (€ 5,8 miljoen) was: de regering heeft het ambitieuze voornemen om tegen het jaar 2019 $5 miljard (€4,5 miljard) uit deze sector binnen te kunnen harken.

B&FT leidt hieruit af dat een dreigende boycot van aardnoten de hoop van de regering om de omvang van haar uitvoer van niet-traditionele producten uit te breiden om zo de winst uit buitenlandse handel in deze sector te verhogen in de gevaar zal brengen.

Door de jaren heen laat de aardnotenoogst in Afrikaanse landen een sterk wisselend beeld zien maar de laatste tien jaar heeft men nooit meer dan 8% van de wereldwijde oogst weten te overschrijden. De opbrengsten per hectare zijn laag vanwege een aantal factoren, waaronder: de onberekenbare regenval, de niet-geïrrigeerde teelt, de wijdverspreide traditionele en onproductieve landbouwmethodes, uitbraken van ziektes en plagen en het gebruikmaken van zaadvariëteiten die lagere opbrengsten opleveren.

Gedurende de afgelopen vijf jaar is de gemiddelde jaarlijkse wereldwijde uitvoer van aardnoten ongeveer 1,2 miljoen ton geweest, welke wordt geraamd op meer dan $984 miljoen (€ 885 miljoen). Hiervan werd bijna twee derde deel geproduceerd in ontwikkelingslanden. Ongeveer 80% van de uitvoer bestond uit consumptie aardnoten, waarvan de resterende 20% voor persing gebruikt werd.
Publicatiedatum: