Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EFSA-rapport over gewasbeschermingsmiddelen in voeding

Sporen van gewasbeschermingsmiddelen in groenten en fruit worden soms aangetroffen. Gewone controles helpen om nakoming van voedselveiligheidsregels en standaarden te waarborgen en ze beschermen klanten ten aanzien van mogelijke risico's. Maar hoe hoog zijn de niveaus van deze stoffen in eten en overschrijden ze bestaande officiële limieten?

Een nieuw EFSA rapport geeft een uitgebalanceerd overzicht van de bevindingen van jaarlijkse monitoring van niveaus van beschermingsmiddelen in voeding. Het rapport levert de context, die soms ontbreken in de media. Bijvoorbeeld: EFSA-analyses van informatie uit heel Europa tonen aan dat het overschrijden van officiële limieten eerder uitzondering is dan de regel.

Ladislav Miko, algemeen directeur voor Gezondheid en VoedselVeiligheid van de Europese Commissie: "Dit nieuwe rapport, bedoeld voor het Europese publiek vertaalt complexe wetenschappelijke informatie rond voeding op een toegankelijker en begrijpelijker manier. Ik verwelkom deze nieuwe manier van informatie verwerken zeer. Het raakt mensen met zorgen over wat er in hun voeding zit. Ik hoop, dat we meer van zulke informatie over voeding van de EFSA zullen zien in de toekomst."

Bernhard Url, directeur van EFSA: "In de hele Europese Unie wordt op lokaal, nationaal en Europees niveau geprobeerd om de aanwezigheid van beschermingsmiddelen in planten, voeding en drank te signaleren, te volgen en te analyseren. EFSA werkt als denktank voor veel van dit werk en helpt ook om het te coördineren en te harmoniëren, zodat meer en betere data beschikbaar zijn voor wetenschappelijke evaluatie."

Deze informatie levert de wetenschappelijke basis voor besluiten van nationale en Europese overheden verantwoordelijk voor voedselveiligheid en/of volksgezondheid. Het helpt ook om de invloed te meten van huidige controles om aan te geven of nieuwe veiligheidsbeoordelingen of controlemaatregelen nodig zijn en om prioriteiten te zien voor toekomstige onderzoeksgelden en het verzamelen van gegevens.

De commissie heeft EFSA gevraagd om snapshots op te nemen van het belangrijke werk, dat het jaarlijks doet rond residuen van "gewasbeschermingsmiddelen" in voeding. Bovendien behoren de resultaten van recente ad hoc rapporten rond beschermingsmiddelen meegenomen te worden. Daarom vat dit eerste deel van het rapport ook recente informatie rond arsenicum in voeding en drinkwater en ethylcarbamaat in gedistilleerde dranken samen.

Url: "Dit rapport bevat een overzicht van een hoeveelheid EFSA-informatie rond bechermingsmiddelen van 2014-2015. Het is de eerste EFSA-publicatie om deze rol specifiek voor het algemene publiek te belichten. We hopen, dat EU-burgers, geïnteresseerd in voedselveiligheidsvraagstukken, het nuttig en inzichtelijk zullen vinden.'' 


EFSA
Tel. +39 0521 036 149
E-mail: Press@efsa.europa.eu
Publicatiedatum: