Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spanjaarden optimistisch over komend aardappelseizoen"

Het Spaanse aardappelseizoen zal dit jaar iets later beginnen als gevolg van de weersomstandigheden. De sector is echter optimistisch over het aankomende seizoen ondanks een areaalvermindering van ongeveer 20%.

In Andalusiƫ en Cartagena, productiegebieden van de vroege aardappelen, is de daling van het areaal ongeveer 25%. Portugal heeft zijn areaal met 40% verminderd. Cyprus en Israƫl zijn al begonnen met een lagere productie dan vorig seizoen in het vooruitzicht. Na een rampzalig aardappelseizoen, met historisch lage prijzen van ongeveer 4 eurocent per kilo, hebben telers ervoor gekozen om minder aardappelen te planten. Een aantal kleinere telers zijn zelfs helemaal afgestapt van het gewas.

"De daling van het areaal is inderdaad een goed teken voor een sector die meerdere opeenvolgende seizoenen slechte resultaten heeft geboekt," vertelt producent en exporteur Javier Boceta. "Ondanks het feit dat we, zoals altijd, afhankelijk zijn van het weer zijn we veel optimistischer over dit seizoen, aangezien een dergelijke vermindering van het areaal moet leiden tot aanzienlijke prijsstijgingen," aldus Boceta.

De cijfers en statistieken over de aardappelconsumptie in Spanje zijn niet bemoedigend. In 2014 daalde de consumptie van huishoudens met 2,6% tot een totaal van 1.028.000 ton. Om deze reden heeft de Spaanse aardappelsector de krachten gebundeld om de aardappelconsumptie te bevorderen door middel van promotionele acties in de supermarkten.

De export van Spaanse aardappelen start naar verwachting vanaf de tweede week van mei.
Publicatiedatum: