Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
doel: vergelijken werkwijze en kostprijs NEPG-landen

Britse aardappeltelers bezoeken vasteland

De Britse Potato Council organiseerde afgelopen week samen met de NEPG (North Western European Potato Growers) een vierdaagse studiereis voor Britse aardappeltelers. Doel is het vergelijken van werkwijze en kostprijs tussen de 5 NEPG landen t.w. Frankrijk, Duitsland, Nederland, Groot Brittanniƫ en Belgiƫ.

Verwerkende industrie staat centraal
Naast 30 Britse aardappeltelers sloten zich ook een paar akkerbouwers van de VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) aan bij de studiereis. In elk land werden twee telers bezocht die leveren aan de verwerkende industrie. Doel was om te leren van elkaars werkwijze en een beter begrip te krijgen voor de verschillende kostprijsaspecten.
In Groot Brittanniƫ is de schaalgrootte van de akkerbouwers essentieel. In Nederland zijn de hoge grondprijzen weer van invloed op de kostprijs. Essentieel bij alle telers blijkt altijd het belang van de opbrengst per hectare.

De Britse telers waren onder de indruk van het feit dat de telers op het vaste land hun hele oogst kunnen afleveren bij de verwerker, terwijl in Engeland nogal wat sorteerwerk verlangd wordt.Ook kwam in alle landen duidelijk het enorme belang van de verwerkende industrie naar voren waarbij een steeds groter deel als contract geleverd wordt en daarmee een steeds kleinere vrije markt voor aardappelen gaat ontstaan.


In Nederland werd het akkerbouwbedrijf van Leon Kranenburg in de Haarlemmermeer en NoviFarm in Numansdorp bezocht. NEPG secretaris Victor Phaff organiseerde de studiereis.

Publicatiedatum: