Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: uiterst moeizaam aardappelseizoen

Het aardappelseizoen 2013-14 is geëindigd met lagere prijzen dan vorig jaar. De lagere prijs van de aardappelen heeft een negatief effect op de nieuwe aardappelen, die in de lente op de markt komen. Volgens de North-West Europe Potato Growers is het areaal waarop aardappelen worden geteeld in Europa wel gegroeid met 2,7%. De grootste toename vond plaats in België, waar het oppervlakte met 6,3% gegroeid is. In Europa waren de oogsten en de kwaliteit van de aardappelen zeer goed het afgelopen seizoen. In totaal werd er 27 miljoen ton aardappelen geoogst, 3 miljoen ton meer dan in 2013.

De prijs, daarentegen, lag zeer laag afgelopen jaar. Ondanks de lage prijs is de verkoop niet gestegen. Prijzen op de markt liggen momenteel rond de €15 tot €20 per ton. Frankrijk is Europa's grootste aardappelexporteur en exporteert ongeveer een derde van het totaal. Het grootste deel van de Franse aardappelen wordt naar Spanje geëxporteerd. Frankrijk exporteert ook steeds meer naar Italië en Oost-Europa. In 2014 is de Franse export naar Italië met 47% gestegen en de Franse export naar Oost-Europa is verdrievoudigd. Nederland zoekt ook naar nieuwe afzetmarkten voor haar aardappelen, inclusief Oost-Europa, Afrika en de Cariben.

Publicatiedatum: