Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 1-15 augustus

De bom barst: Importboycot Rusland

In augustus barstte de bom. Poetin besloot de Russische grenzen te sluiten voor groenten en fruit uit de EU. Volgens de Russische overheid blijft dat zo tot 7 augustus 2015. Hoeveel schade de Russische boycot toebrengt aan de Nederlandse tuinbouw was nog niet in te schatten, maar de sector wordt breed en diep getroffen, vertelden Nico van Ruiten en Hans van Es.



En de prijzen waren deze zomer al slecht. Nog voor de formele Russische boycot werd al gekeken of er vanwege de slechte prijsvorming ingegrepen kon worden in de tomaten- en paprikamarkt. In de GMO-regelgeving is daarvoor een interventiemogelijkheid.


Onder het motto An apple a day keeps Putin away werd de Poolse appelconsumptie gepromoot. In Nederland ontstond de #peervoorpoetin en de #supporthollandsegroente.






Dat Rusland zelfvoorzienend wil worden, was al enkele jaren duidelijk. De Russische vraag naar kasgroenten steeg de afgelopen jaren zo hard dat ondanks het groeiende binnenlandse areaal, ook de import bleef stijgen. De komende jaren moet er met flinke subsidies zo'n 2000 hectare kas bijgebouwd worden. Daarmee moet het land in 2020 jaarlijks 1,7 miljoen ton kasgroente produceren. Is de groei een reëel beeld? De Nederlandse kassenbouwers van Gakon, Certhon, KUBO en VB Group vertellen.



Ruud Huirne, Rabobank: "Boycot al maandenlang voorbereid"
Voor Huirne kwam de boycot niet als een verrassing. Hij was vanwege de oplopende spanningen vorige week in Rusland en zag dat de boycot al langer voorbereid werd. Volgens hem kan Rusland prima zonder de import uit de geboycotte landen. Ook teeltadviseur Kees Kranenburg merkt daags na de boycot in de Russische winkels niets van de boycot. "Er liggen tomaten uit alle windstreken van de voormalige Sovjet-Unie in de schappen." Al snel wordt duidelijk dat er steunmaatregelen komen voor de gederfde inkomsten door de Russische boycot. De Europese Unie zal telers van groente en fruit tegemoetkomen.


De berichten over de gevolgen van Ruslands importban op de handel in voedingsmiddelen uit verschillende westerse landen stapelden zich op. De politieke logica achter de sancties is minder helder dan de gevolgen. Duidelijk is wel dat er een politiek machtsspel gespeeld wordt tussen het Westen en Rusland; schaken voor gevorderden.

De handelsboycot levert de Russische importeurs en retailers problemen met de cashflow op. De oorzaak ligt op verschillende vlakken en zal de handel met Rusland beïnvloeden. "Ik adviseer iedereen die door Russische handelaren benaderd wordt, geen contracten af te sluiten en alleen te leveren tegen 100% vooruitbetaling op de spotmarkt," vertelt een AGF-er met veel contacten in Zuid-Amerika.


Naast Rusland-nieuws, maakte ook WAPA de hardfruitprognoses bekend. Op 7 augustus jl. kwamen meer dan 260 vertegenwoordigers van de internationale appel en perensector in Istanbul bijeen voor de 38e editie van de Prognosfruit Conferentie. Tijdens de conferentie maakte de WAPA (World Apple and Pear Association) de verwachte cijfers bekend voor de Europese appel- en perenoogst. De verwachting is dat de Europese appeloogst zo'n 9% hoger zal uitvallen dan vorig jaar, terwijl er bij de peren een daling van 2% t.o.v. 2013 wordt verwacht.

In een brief aan relaties meldt Toine van Hoof dat per 9 augustus de activiteiten van FRS Holland zijn beëindigd. Zijn persoonlijke gezondheid dwong hem tot het nemen van deze beslissing. FRS-Holland was het verkoopkantoor van de Spaanse citrusexporteur Frutas Romu. Naast Frutas Romu werkte hij met diverse leveranciers, zowel uit Spanje als ook uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika om jaarrond een compleet assortiment aan te kunnen bieden.

Terwijl Chiquita en Fyffes bezig waren de aangekondigde fusie voor het einde van dit jaar af te ronden, diende zich een nieuwe overnamekandidaat aan voor Chiquita. De Braziliaanse vruchtensapproducent Cutrale Group en investeringsmaatschappij Safra Group deden een bod van 610 miljoen dollar op de aandelen van de Amerikaanse bananengigant. Ook maakte Chiquita onlangs bekend een nettoresultaat van 18 miljoen dollar te hebben gehaald over het tweede kwartaal van dit jaar.