Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Max Havelaar banaan toch niet eerlijk?

Bananentelers met het Fair Trade keurmerk, in Nederland bekend als Max Havelaar, leveren lang niet altijd 'eerlijke' bananen. Telers zouden onder meer werken met illegale werknemers waar geen sociale lasten voor worden betaald, dat schrijft De Telegraaf.

In de Dominicaanse Republiek zouden Max Havelaar-bananentelers werken met illegale Haïtiaanse werknemers, die zonder vergunning of visum werken. Ook zien de werknemers niets terug van de premie, die de consument betaalt voor de eerlijke banaan en die bestemd is voor de werknemer.

Fairtrade International bevestigt de berichten. Harriet Lam: "Ons eerste doel was boeren het jaar rond kwaliteit te laten leveren. Want dat is de enige manier om te overleven. Tegelijkertijd is er voor arbeiders uit straatarm Haïti in eigen land geen alternatief. We hebben willen voorkomen dat wij hen met te strenge regels van hun baan zouden beroven"

Hoewel de Dominicaanse regering afspraken wil maken om de regels rond de werkvisa te versoepelen, vinden telers die de paar honderd dollar wel besteden aan de papierwinkel dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

Publicatiedatum: