Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bart Nemegheer, Aardappelhoeve: "Heel West-Europa zit met overschot"

Stemming aardappelmarkt beneden alle peil

Tholen - In de aardappelmarkt leven telers en handelaren van dag tot dag. "Het is zeer onvoorspelbaar nu", verzucht Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve. "De vraag is goed, maar de prijzen zijn beneden alle peil. Er is te veel aanbod en ik verwacht dat het nog wel een tijdje aanhoudt. Zeker totdat alle oogst achter de planken zit. Dan wordt het kijken wat er gebeurt. Komt er export, hoe zullen de aardappelen bewaren? Wat is de invloed op de markt?"

Hoofdoogst nog in het veld
Hij vertelt dat het oogsten momenteel bijna onmogelijk is vanwege de regen. "Er is nu zo'n 20% van de totale oogst gerooid en het ziet er niet positief uit. De grond is verzopen. Het is van belang om ze na het rooien goed te drogen en daarna pas te gaan verwerken. De hoofdoogst zit nog in het veld, dus nu is het afwachten hoe het weer zich blijft ontwikkelen. Een nazomer zou wel fijn zijn."

"Het voorjaar was goed. De omstandigheden voor planten en oogsten waren ideaal", blikt hij terug. "Helaas waren er overal in Europa areaaluitbreidingen. In combinatie met goede opbrengsten en de oude oogst, die lang bleef drukken was er een overschot. Doordat er meer was dan voorzien, was het einde van het vorige seizoen dramatisch."

Werk van lange adem

Hij verwacht dat de export pas over enkele maanden op gang komt. "Normaal gezien als alles gerooid is. En daarnaast moeten we nog even wachten als we volumematig iets willen betekenen. Er mag natuurlijk niets naar Rusland momenteel. Dat maakt de stemming er in de markt ook niet positiever op, want bij zulke landen gaat het direct over duizenden tonnen. Iedereen roept over het creƫren van nieuwe markten voor alle AGF die normaal naar Rusland gaat, maar dat lukt niet van vandaag op morgen. Het is een werk van lange adem en het lost voor dit jaar niets op. Heel West-Europa zit met een overschot aan aardappelen en daar moeten we een uitweg voor vinden. Niemand heeft er baat bij dat een product zo goedkoop is."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - Belgiƫ
T: +32-477 291784
F: +32- 514 09501
www.deaardappelhoeve.com