Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Positieve resultaten tweede kwartaal

Sapgigant nieuwe overnamekandidaat Chiquita

Tholen - Terwijl Chiquita en Fyffes bezig zijn de aangekondigde fusie voor het einde van dit jaar af te ronden, dient zich een nieuwe overnamekandidaat aan voor Chiquita. De Braziliaanse vruchtensapproducent Cutrale Group en investeringsmaatschappij Safra Group deden een bod van 610 miljoen dollar op de aandelen van de Amerikaanse bananengigant. Ook maakte Chiquita onlangs bekend een nettoresultaat van 18 miljoen dollar te hebben gehaald over het tweede kwartaal van dit jaar.

Vorige maand meldden Chiquita en Fyffes alle zeilen bij te zetten om de voorgenomen fusie voor het einde van het jaar af te ronden. Beide bedrijven beleggen een aandeelhoudersvergadering in september, waar de aandeelhouders kunnen stemmen over de fusie. Daarnaast zijn er nog enkele bureaucratische hindernissen te nemen voor de twee bedrijven. Als alles volgens plan verloopt is de fusie voor het einde van het jaar rond.

Kapers op de kust
Gister kwam naar buiten dat een Braziliaanse sapproducent en een investeringsmaatschappij ook een bod gedaan hebben op de Amerikaanse bananengigant. Cutrale Group en Safra Group bieden 13 dollar per aandeel, dat is 29% meer dan de koers van de aandelen bij het sluiten van de beurzen afgelopen vrijdag. In reactie op het bod steeg de waarde van aandelen in Chiquita met ruim 30%. In Londen daalde de waarde van Fyffes met 15%.

De nieuwe kandidaten maakten het bod bekend in een brief aan de directie van Chiquita en wijzen op de voordelen van een fusie met de sapproducent. Ook deze deal zou, bij een tijdige reactie van de Chiquita, voor het einde van het jaar afgerond kunnen worden. Daarnaast zou de bananengigant via de Cutrale Group 'veel ervaring met alle aspecten in de fruit en sap value chain' binnenhalen.

Sapgigant en miljardair
De Cutrale Group is een wereldwijd opererend bedrijf dat handelt in onder andere sinaasappelen, appelen, perziken, citroenen en sojabonen. Hoofdproduct van het bedrijf is echter sinaasappelsap. Cutrale heeft meer dan een derde van de wereldwijde sinaasappelsapmarkt in handen, de totale waarde van deze markt staat op 5 miljard dollar.

Investeringsgroep Safra is een bedrijf van de Braziliaanse miljardair Joseph Safra. De 75-jarige eigenaar heeft een geschat vermogen van 13,2 miljard dollar. Het grootste deel van zijn vermogen verdiende Safra via zijn bank Banca Safra.

Uitspraak Amerikaanse hof
Het nieuwe bod komt nadat het Amerikaanse hof vorige maand een mensenrechtenzaak tegen Chiquita verwierp. De zaak was aangespannen door duizenden Colombianen die claimden dat Chiquita banden had met de paramilitaire organisatie AUC. De AUC wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en het vermoorden van duizenden Colombianen in het conflict met de FARC.

Positief tweede kwartaal
De directie van Chiquita bekijkt het aanbod van de Brazilianen. Onlangs maakte Chiquita de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal bekend. Het bedrijf maakte 18 miljoen dollar winst, een jaar eerder was dat 31 miljoen dollar. Desondanks is dat een positieve ontwikkeling ten opzichte van het verlies over het eerste kwartaal.

Volgens CEO Ed Lonergan ligt Chiquita nog op koers richting de nieuwe prioriteiten van het bedrijf, bekend als 'return to the core'. De bananenmarkt was moeilijk door droogte in Centraal-Amerika, waardoor er minder fruit beschikbaar was. Lonergan verwacht in de tweede helft van dit jaar verder te profiteren van de prijs- en efficiƫntie-initiatieven die het bedrijf in mei aankondigde.