Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Andre van Damme, Dacomex: "Vandaag eerste zaaiuien binnen"

Paniekvoetbal op plantuienmarkt

Tholen - De plantuienprijs is in korte tijd flink gedaald. "Vandaag is de baalprijs 18 cent, maar dan moet je wel een koper zien te vinden. Dat is op zich helemaal geen slechte prijs, maar je komt van veel hoger", zegt André van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk, dat vandaag de eerste zaaiuien alweer naar binnenrijdt. "Er zijn veel meer tweedejaarsplantuien op de markt en ook nog best een aardig volume dat voor de vrije markt is geteeld. Die telers vinden geen afzet en die uien kun je voor iedere prijs kopen en ik hoor zelfs zonder prijs, want er zijn gewoon geen kopers voor."


Eerste zaai-uien voor Dacomex geleverd door Willem Quaak uit Scherpenisse

"In deze periode loopt het nooit zo hard, maar het product is twee weken vroeger dan normaal en het gros van de tweedejaars plantuien moet nog binnenkomen. De meeste pakstations liggen half stil of hebben weinig te doen", vervolgt André. "Er is veel te weinig afzet. Afnemers kopen alleen het hoognodige, omdat de prijs bijna met het uur zakt. Er zit geen bodem in de markt. Het enige wat de markt zou kunnen opleven is de opening van Senegal, want dan krijg je er 4.000/5.000 ton uien bij. Het gevaar hiervan is dat er paniekvoetbal gespeeld wordt en de markt gelijk wordt overvoerd."



"Dit hebben we gezien in Rusland, waar vorig jaar in één weel 10.000 uien naar toe zijn verscheept. Daar is toen erg veel geld verloren. Als er een keer een vragende markt is, worden ze gelijk bedolven als gevolg van onze gigantische sorteer-capaciteit. Zelfs met lage prijzen is er een gigantische concurrentie. Vorig jaar keek iedereen na een moeilijk jaar uit naar het nieuwe seizoen, maar nu beginnen we weer van voren af aan", besluit Van Damme.



Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
andre@dacomex.nl
www.dacomex.nl