Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Lamaire, Bart's Potato Company:

"Opleving aardappelmarkt voorlopig niet in zicht"

Tholen - De bedrukte stemming in de aardappelmarkt lijkt voorlopig nog niet voorbij te zijn. Volgens José Lamaire van Bart's Potato Company zag het er dit seizoen niet goed uit en zal ook de komende tijd weinig wijzigen in de marktsituatie. "Er is gewoon veel aanbod van vroege aardappelen. We rooien 50 tot 55 ton per hectare. Dat is nog nooit gezien deze tijd van het jaar."

De export ligt zo goed als stil. "Er gaat een klein beetje naar de buurlanden, maar de aardappelen zijn nog niet velvast. Dus we kunnen moeilijk exporteren", legt de handelaar uit. "De oude aardappelen zijn afgelopen. Ze zijn er nog wel, maar alles wat er ligt, is zo goed als verkocht. Er is weinig handel." Vergeleken met vorig jaar rond deze tijd is het volgens José een drama. "We spreken over een hemelsbreed verschil. We zitten nu aan een tiende van de prijs van vorig jaar. Vorig jaar kochten we aardappelen aan 350 euro per ton en nu kopen we ze aan 35. Het is ongelooflijk, het ganse jaar gaat de prijs al naar beneden. We zijn van 150 euro in de rooiperiode gezakt naar 35 euro nu. Het was één dalende lijn. We zitten echt op een dieptepunt."

Niet goed

Een opleving is voorlopig nog niet in zicht. "De nieuwe aardappelen groeien ook vlot. Wij hebben nu al 50 ton per hectare. Vorig jaar was dat 25 ton. Dus we rooien het dubbele van toen. Daarnaast is iedereen goed ingedekt in contracten. Rusland was ook absoluut een belangrijke misser dit jaar. Er gingen altijd veel volumes naartoe. Veel exportopties zijn er momenteel ook niet: overal ter wereld zijn veel aardappelen geplant. Er is extreem veel pootgoed vanuit Nederland verkocht, een record kwantum. Dat zit in alle landen, ook in onze exportlanden. Als we dat bekijken, dan ziet het er de komende tijd niet goed uit. Of er zou bijvoorbeeld veel regen moeten komen, waardoor ze niet kunnen rooien", besluit hij.

Voor meer informatie:
Bart's Potato Company
Westvleterenstraat 25a
8640, Vleteren, België
Tel: +32 57 40 91 20
Fax: +32 57 40 91 21
www.lamaire.be