Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ramboetan, het volgende populaire superfruit?

Als de ramboetan, een vrucht die afkomstig is uit Indonesië, steeds populairder wordt, zal het waarschijnlijk bekend komen te staan als 'harige vrucht' – wat tevens de betekenis van de naam ramboetan is. De rode vrucht is gerelateerd aan de lychee.

De ramboetan is niet alleen een lekkere en sappige vrucht om te eten, maar kent ook een geschiedenis als traditioneel geneesmiddel. Het fruit werd lange tijd gebruikt om dysenterie te onderdrukken: de schil bevat ellagitanninen en xanthonen, verbindingen die antioxidant- en antikankereigenschappen hebben. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat de ramboetanschil meerdere verbindingen bevat die vetzuursynthase remmen. Deze bevindingen suggereren dat een extract van de schil een potentieel effectieve anti-obesitashulp kan zijn.

Vanuit voedingskundig oogpunt is de ramboetan een goede bron van natuurlijke suikers, kalium, calcium en magnesium. Het is een bescheiden bron van vezels en bevat een aantal B-vitaminen. De vrucht is niet zo'n antioxidantheld als acai of granaatappel, maar biedt wel iets bijzonders in termen van consistentie (glad en sappig) en smaak (matig zoet, vergelijkbaar met de lychee).

De meeste ramboetans zijn rood, maar er zijn ook gele soorten. Het verschil lijkt de antioxidantpigmenten in de schil te zijn, aangezien de binnenste vruchten ongeveer dezelfde kleur hebben. Ramboetans worden bestoven door verschillende vliegen, bijen en mieren, en rijpen alleen aan de boom (dus niet na de pluk).

In Zuidoost-Azië wordt honing gemaakt van de nectar van ramboetans. Ze verpakken en verkopen het fruit er vaak in blikken, maar ook op de lokale versmarkt. Van de ramboetan wordt ook jam gemaakt.

Publicatiedatum: