Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start industriële productie van 3D-foodproducten

Gastronology 3D Food Works in Bergen op Zoom is gestart met de industriële productie van 3D-geprinte foodproducten, die onder de naam 'Dysphalicious' op de markt gebracht worden. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren intensief onderzoek gedaan naar de samenstelling en toepassing van 3D-foodproducten en naar de technologie om ze met behulp van 3D-foodprinters op industriële schaal te produceren. De 3D-foodproducten van Gastronology zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met kauw- en slikproblemen, die zich onder meer manifesteren als gevolg van ouderdom of bij bepaalde ziektebeelden zoals ALS, MS of Huntington. De eerste productiebatches worden geleverd aan de zorginstellingen en ziekenhuizen, die het komende half jaar ervaring opdoen met de toepassing van de 3D-foodproducten van Gastronology.

Gastronology 3D Food Works werd in 2019 opgericht door Peter Nieuwkerk met de ambitie om aantrekkelijk, lekker en gezond eten te ontwikkelen voor mensen met kauw- en slikproblemen. "Vaak krijgen zij eten aangeboden uit de blender of in de vorm van pasta's en gels, dat er niet altijd aantrekkelijk uitziet, niet prettig ruikt en niet goed smaakt. "Wij vinden dat alle mensen recht hebben op gezond en lekker eten", zegt Peter Nieuwkerk. "Onze oplossing is specifiek bedoeld voor mensen die door ziekte, lichamelijke klachten of gebrek aan eetlust moeite hebben met eten of bepaalde voeding gewoon niet lekker vinden. Wij hebben de afgelopen jaren een aantal gezonde en voedzame producten op basis van aardappelen en verse groente ontwikkeld, dat dankzij 3D-foodprinting herkenbaar is en er bovendien bijzonder smakelijk uitziet. Daardoor wordt eten voor patiënten en bewoners van zorginstellingen weer een fijne beleving in plaats van een vervelende noodzaak."

Verse producten
Gastronology werkt alleen met verse producten, die volgens speciaal ontwikkelde recepturen verwerkt worden tot smakelijke en gezonde purees. Die purees worden met 3D-foodprinters tot herkenbare en visueel aantrekkelijke producten verwerkt. Vervolgens worden de producten ingevroren en aan zorginstellingen en ziekenhuizen geleverd. Niet alleen is een hoge voedingswaarde en een goede smaakbeleving gegarandeerd, maar ook een hoge kwaliteit van de 3D-foodproducten. Het hele productieproces voldoet uiteraard aan de strenge voedselveiligheidseisen die aan de voedingsmiddelenindustrie worden gesteld.

"We zijn de afgelopen jaren door een intensief R&D-proces gegaan", licht Nieuwkerk toe. "De ontwikkeling van de 3D-foodproducten is complex, want de voedingswaarde, de geur, de smaak, de kleur en de vorm zijn belangrijke aspecten. Daarnaast moeten we letten op de samenstelling en de viscositeit, omdat de puree geschikt moet zijn voor het 3D-foodprintproces. Tenslotte mag de bereiding in de keuken niet ten koste gaan van de kwaliteit en de vorm van het product." De recepten en fooddesigns van de 3D-geprinte foodproducten van Gastronology zijn ontwikkeld door SVH meesterkok Eugène Swalen.

700 kilo per dag
De productie van de 3D-geprinte foodproducten is na een serie testruns tussen september 2023 en maart 2024 nu officieel van start gegaan. De huidige, in eigen beheer ontwikkelde productielijn heeft in de eerste fase een capaciteit van 700 kilo per dag. De ambitie is die capaciteit de komende jaren uit te breiden tot 2.500 kilo per dag; voldoende voor 15.000 mensen. Het huidige assortiment van Gastronology bestaat uit acht producten van aardappel en groente en wordt aangeboden onder de merknaam Dysphalicious. Ze worden vanaf medio april geleverd aan een aantal zorginstellingen en ziekenhuizen dat meewerkt aan een pilot-project, dat inzicht moet geven in de praktische bruikbaarheid van de producten in de zorg en de acceptatie en beoordeling door patiënten en cliënten.

Voor meer informatie:
Gastronology
Van Konijnenburgweg 24
4611 HL Bergen op Zoom
+31 164 745 799
3dfoodworks@gastronology.com
www.gastronology.com

Publicatiedatum: