Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MPS-ECAS en Qlip reiken uit

Best Fresh Group haalt negen IFS-certificaten

Tholen - Maar liefst negen certificaten zijn er uitgereikt aan Tom Ouwerling van de Best Fresh Group. De certificatie-instellingen MPS-ECAS en Qlip kwamen tot eindscore Higher Level voor de IFS-auditering van het bedrijf. "Het belangrijkste is dat we de boel op orde hebben", vindt Tom Ouwerling , kwaliteitsmanager van Best Fresh Group.


Jan Bobbink en Tom Ouwerling

Meer ruimte
Een feestelijk moment gisteren voor de Best Fresh Group. Het bedrijf ontving uit handen van Jan Bobbink, directeur van Qlip, maar liefst negen IFS-certificaten – en het tiende volgt binnenkort. Twee jaar geleden besloot de Best Fresh Group over te stappen van BRC en IFS naar enkel IFS. "BRC vertelt waaraan het bedrijf moet voldoen en hoe. IFS geeft daarentegen meer ruimte voor het bedrijf om de voedselveiligheid op een goede manier te borgen", vertelt Ouwerling. "De basis van ons kwaliteitszorgsysteem is een risicoanalyse. Dit geldt voor beide onderdelen van IFS, zowel HACCP als Food Defense."

Anders dan BRC biedt IFS namelijk ruimte om de eisen af te stemmen op de specifieke organisatie. "Er wordt bijvoorbeeld gekeken of een risico-analyse van belang is voor het bedrijf, voordat deze verplicht wordt. Een handsfree-handenwasgelegenheid is bij BRC standaard verplicht, terwijl dit voor een laag-risicobedrijf niet per se meer veiligheid betekent. Bij IFS worden de eisen op de risico's van het bedrijf afgestemd", verduidelijkt Theo van Dinther, auditor bij MPS-ECAS. "De eisenlijst ontstaat vanuit het doel en niet vanuit een middel." Voor de Best Fresh Group betekent dat ook minder strenge eisen dan bij BRC.. "We raken het product normaliter niet eens aan", vertelt Ouwerling. "Van high-care of high-risk is geen sprake. Binnen IFS kunnen we zaken op een eigen manier oplossen. Zo kunnen we elke klant een goed product leveren en dat is belangrijk omdat we kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan bij Best Fresh Group."

Eenduidige richtlijnen
De richtlijnen voor de IFS-audits van alle bedrijven zijn bepaald op het hoofdkantoor van de Best Fresh Group in Poeldijk. Vervolgens zijn ze toegespitst op de dochterbedrijven. Voorheen regelde elke BV dit zelfstandig. Het nieuwe systeem komt de snelheid van het auditeren en de uniformiteit van de eisen ten goede. Dat blijkt ook uit de resultaten: Best Fresh Group heeft Higher Level behaald en dat betekent dat minstens 95% van de score binnen is. "De certificaten zijn het toetje, de kers op de taart", vertelt Tom Ouwerling. "Maar niet het doel op zich. Doel van de operatie is dat de boel op orde is en dat de zaken op het gebied van voedselveiligheid goed lopen."


Uitreiking van de IFS-certificaten op het hoofkantoor van Best Fresh Group. Voor de dochterbedrijven waar BRC wel voor vereist is, zoals Europe Retail Packing, wordt ook nog volgens BRC gecertificeerd.

MPS-ECAS en Qlip
De audits van Best Fresh Group zijn uitgevoerd door MPS-ECAS, via partnerorganisatie Qlip. Ruim een jaar werken de twee bedrijven samen in certificatie voor IFS en BRC. Qlip verzorgt al langer IFS-certificaties, maar is vooral actief in de zuivelsector. Medewerkers van het bedrijf hadden regelmatig overleg met medewerkers van MPS-ECAS tegen op cursussen, vertelt MPS-ECAS directeur Jacques Wolbert. "Van overleg over specifieke eisen is dat verder gegroeid naar samenwerking. We vullen elkaars accreditaties aan, zonder elkaar in de weg te zitten." Van Dinther vult aan: "Op de markt waarin we bewegen na, lijken de bedrijven veel op elkaar. Allebei zijn we ontstaan vanuit een keuringsinstelling, allebei zijn we actief in niche-markten. En bij allebei ligt de focus op kwaliteit en persoonlijk contact."

Die toegankelijkheid is precies waarom Best Fresh Group besloot om voor de IFS-auditsbij MPS-ECAS aan te kloppen. "Korte lijnen, goed contact en je bent bij deze organisatie geen nummer", vindt Ouwerling. Belangrijk, want voordat er gestart werd met de audits hebben de bedrijven al veel contact gehad. De audits vonden plaats in slechts 1 maand tijd en dat betekende een strakke planning. "We hebben een maand lang opgesloten gezeten", lacht MPS-ECAS auditor Theo van Dinther – maar het gevolg van deze planning is dat de audits voor Best Fresh Group nu voor een jaar achter de rug zijn. Is er de komende maanden dan niets meer te doen? "Nu gaan we aan de laatste punten werken", antwoordt Ouwerling. "En kijken of we ook gelijktijdig het QS-certificaat kunnen verlengen. Dan werken we nog efficiënter."


Voor meer informatie:
Miriam Musters
MPS-ECAS
Jupiter 475
(Horti Business Center)
2675 LX Honselersdijk
T: 0174 - 615 715
F: 0174 - 632 059
E: miriammusters@ecas.nl

Best Fresh Group
ABC Westland 100
2685 DB Poeldijk
Nederland
t 0174 530 600
f 0174 530 609
e info@bestfreshgroup.com