Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jaap Meeuwsen:

"Minder machineonderhoud door ander lagerhuis"

Tholen – Lagers zijn een relatief klein, maar essentieel onderdeel van een machine. Jaap Meeuwsen van Extreme Bearing vertelt over de lagerblokken die hij levert. "Onze lagerblokken zijn ook geschikt voor machines in de aardappel en groenten verwekingsbedrijven."

Hoewel het een zeer technisch onderwerp lijkt, is het principe eenvoudig. Er zijn verschillende soorten lagers, maar de werking van de lagers blijft hetzelfde. Twee machineonderdelen die ten opzichte van elkaar bewegen ondervinden wrijvingsweerstand. Om de weerstand zo klein mogelijk te maken en de beweging dus zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt een lager gemonteerd. Hierdoor vermindert de wrijvingsweerstand. Waarom dat belangrijk is? De machines kunnen hierdoor efficiënter en sneller werken en niet geheel onbelangrijk; een lager vermindert de slijtage aan de onderdelen.

"We hebben een lagersysteem ontwikkeld dat het veel voorkomende onderhoud aan de machines vermindert. De lagerblokken zijn in diverse industrieën ingezet en het blijkt dat onze lagersystemen enkele problemen grotendeels oplossen," vertelt Jaap."De bestaande lagersystemen bevatten vaak een sferische buitenring," legt Jaap uit. "Achterliggende gedachte is dat het lager ongeveer 3 graden kan kantelen om uitlijningsfouten op te vangen. Maar in de praktijk blijkt dat dit niet werkt. Door de spanning op de as wordt de buitenring vastgedrukt tegen de behuizing, waardoor er geen beweging meer mogelijk is."Gevolg? In het lager ontstaat een te grote horizontale belasting (axiale belasting in vaktermen). Deze belasting veroorzaakt schade aan de het lager. De kogels, binnenring en kogelkrans kunnen beschadigingen oplopen. "Vervanging is dan vaak onvermijdelijk en in veel gevallen is ook het lagerhuis beschadigd."

Wat de lagers van Extreme Bearing anders maakt is dat er in deze lagers geen sferische buitenring verwerkt is. De lagers zijn uitgerust met een dubbele rij kogel- of tonlagers. Jaap somt enkele voordelen van deze lagers op. Zo kunnen de lagers een vijf maal zwaardere last aan en blijven de rol-elementen zelfinstellend. Dat betekend dat het lager ook onder grote druk kantelt om uitlijningsfouten op te vangen. Daarnaast zijn de lagers goed afgedicht en voorkomt het gladde model bacterie aangroei en roest. "En niet geheel onbelangrijk; onze lagerhuizen zijn uitwisselbaar met de lagerhuizen van andere merken," sluit Jaap af.  

Meer informatie:
Jaap Meeuwsen
Kerkweg 37
4414 AB Waarde
Tel.:  0113-503949
E-mail: info@extremebearing.com
Website: www.extremebearing.com

Publicatiedatum: 2-6-2014
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


svp meer info van de extreme bearings

in droge stoffige omgeving
plospan, waardenburg (email) - 6-11-2017 13:34:43


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: