Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dominicaanse Republiek zet in op bio-bananen voor buitenlandse afzetmarkten

Tholen - Ondanks een moeizame start en de nodige obstakels is de Dominicaanse Republiek vastbesloten zich op de biologische bananenmarkt te begeven. Telers, exporteurs en ook de overheid doen er alles aan om een geloofwaardige partner te worden voor buitenlandse markten. In welk stadium bevindt de onderneming zich nu? En wat komt er bij kijken om de concurrentie met andere producerende landen aan te gaan?
 


Volgens Gabriel Valdez van het Dominicaanse AGF-exportbedrijf Jose Hernandez Mejia S.R.L. is er vooraleerst een verschil tussen de Nederlandse bio-bananen en de 'organic' bananen in de Dominicaanse Republiek. "Bij bio betreft het 100 procent natuurlijke oogst," legt hij uit. "maar hier in de Dominicaanse Republiek gebruiken we toch enkele middelen om de groei te stimuleren, of in ieder geval te ondersteunen. Voor de organic-producten bestaan bepaalde tabellen waarop vermeld staat welke middelen zijn toegestaan en welke niet. Zolang je je daaraan houdt mag je product toch als organic worden vermarkt."
 
Regelgeving
Gabriel ziet de regelgeving wel veranderen op het eiland. Volgens hem worden de regels steeds strakker, en is er ook meer orde in het systeem. "Bij de bedrijven zelf merk je echter nog niet zoveel verschil," zegt hij. "Een probleem is bijvoorbeeld dat er in de Dominicaanse Republiek veel gebruik wordt gemaakt van buitenlandse arbeidskrachten, veelal uit Haïti. Dat zijn mensen die niet veel kaas hebben gegeten van regelgeving en certificering. Dan is het natuurlijk moeilijk te controleren of alles precies volgens de regels gebeurt. Zeker als de productie geëxporteerd naar landen in Europa, waar heel nauw gekeken wordt, loop je dan weleens tegen problemen aan. Bij een controle val je meteen door de mand."
 
Toch spreekt Gabriel van stijgende interesse voor organic bananen uit de Dominicaanse Republiek. Hij merkt op dat landen als Rusland wat meer open staan voor exportartikelen uit het land. "Ze doen ook meer om landen in het Caribisch Gebied te ondersteunen," licht hij toe. Ook de Arabische landen zien wat meer voor de vingers, stelt hij.
 
Concurrentie
Om echt te kunnen concurreren met landen als Peru moet er nog het een en ander gebeuren aan de binnenlandse logistiek. "De overheid is zich wel bewust van het belang van de biologische bananenmarkt," zegt Gabriel. "Telers in het zuiden van het land vangen al subsidie om de productie te verhogen. Maar we zijn er nog niet. De maritieme logistiek, zeker wat betreft de capaciteit van rederijen, moet nog op poten worden gezet. Op het ogenblik is het transport vanuit Peru nog goedkoper dan hier."
 
"Prijstechnisch," voegt de exporteur eraan toe, "valt er ook nog terreinwinst te boeken. Zo zijn de binnenlandse prijzen voor bio-bananen op het moment aantrekkelijker dan die in het buitenland. Voor een stuk of zes bananen betaal je hier twee euro. Dan zegt een producent natuurlijk: als ik het hier voor die prijs kan verkopen, waarom dan exporteren?"
 
Voor meer informatie:
Gabriel Valdez Rosalia
JOSE HERNANDEZ MEJIA S.R.L.
Tel ; +1 (809) 848 5124
Email ; jng-export@hotmail.com
Skype ; gabriel.rosalia


Auteur: Andre van der Wiel
Bron: www.agf.nl
Publicatiedatum: