Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerking UvA, Naktuinbouw en NFI bij herkomstbepaling van tuinbouwproducten

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) neemt deel aan het project 'Herkomst-bepaling van tuinbouwproducten' van de Amsterdam Economic Board. De Universiteit van Amsterdam werkt hierin samen met Naktuinbouw, paprikatelers en nu dus ook het NFI aan de ontwikkeling van instrumenten waarmee de herkomst en uniformiteit van tuinbouwproducten kan worden achterhaald. Dit is belangrijk om voedselfraude te bestrijden en snel te kunnen schakelen bij crises, zoals de EHEC bacterie-uitbraak bij kiemgroenten in 2011.

Eerste resultaten

De eerste resultaten van het project Herkomstbepaling, waarbij paprika als een modelsysteem is gekozen, zijn veelbelovend. Door toepassing van de innovatieve technologie Isotopen Ratio Massa Spectrometrie (IRMS) lijkt het mogelijk om Nederlandse paprika's op basis van isotoopsamenstelling te onderscheiden van Egyptische paprika's. Op dit moment wordt in het project gewerkt aan de opbouw van een database voor paprika's uit verschillende landen zoals Duitsland, Spanje, België en Engeland.

Forensisch onderzoek

Het NFI heeft veel ervaring met IRMS voor zaakonderzoek en forensische opsporing en is via het Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC) betrokken bij het project. Het CLHC is het interdisciplinaire expertisecentrum voor forensisch wetenschappelijk en medisch onderzoek in Amsterdam. Met het CLHC bundelen de UvA, het AMC en het NFI hun ervaring, kennis en kunde op het gebied van de forensische wetenschap.

Ze leveren zo een belangrijke bijdrage aan thematisch georiënteerde samenwerkingsverbanden van wetenschappelijk onderzoekers en praktijkmensen, het begeleiden van lopende projecten en het definiëren van nieuwe projecten en initiatieven. Relevante wetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden uit de academische wereld worden zo beschikbaar gemaakt voor het forensisch onderzoek in brede zin.

Green Life Sciences Hub

Het project Herkomstbepaling is een van de Green Forensics-projecten die onderdeel uitmaken van Green Life Sciences Hub, een programma van Universiteit van Amsterdam, Naktuinbouw en Kamer van Koophandel Amsterdam. Green Life Sciences Hub is door de Amsterdam Economic Board benoemd als iconisch, dat wil zeggen van belang om de door de Board beoogde schaalsprong te realiseren zodat de metropoolregio Amsterdam in 2020 tot de top 5 van Europa behoort.

Klik hier voor meer informatie over het project Green Forensics.


Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: