Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
van Oost naar West Twee Potato Cities werken samen om positie aardappel te versterken

De aardappel als wereldvoedsel

Aardapppelsteden Wulanchabu in Inner Mongoliƫ (China) en Emmeloord in Noordoostpolder gaan samenwerken op aardappelgebied. Dat is het resultaat van een bezoek dat burgemeester Aucke van der Werff onlangs bracht aan Wulanchabu. Het bezoek maakte onderdeel uit van een Flevolands bezoek aan China.

Emmeloord noemt zichzelf World Potato City. Burgemeester Aucke van der Werff: 'En met recht. In Noordoostpolder, met als centrumplaats Emmeloord, zijn alle facetten van de aardappelteelt te vinden: van veredeling, teelt, keuring, handel tot de verwerking.' Handelshuizen waaronder Agrico, Den Hartigh, KWS Potato, STET Holland en TPC vestigden zich in Emmeloord. En ook gerelateerde bedrijven als de NAK, Profytodsd, Greve, Tolsma-Grisnich Group en Oldenhuis & Prinsen streken neer in de Noordoostpolder. Omdat deze bedrijven elkaar kennen en samenwerken, is de kennis en daarmee innovatiekracht groot. Vanuit Noordoostpolder wordt de aardappel geƫxporteerd naar circa 74 landen over de hele wereld.



Kiem voor verder contact

Afgelopen september was Noordoostpolder gastheer van Potato Europe 2013. Ook een delegatie vanuit China bezocht de beurs, op uitnodiging van de NAFTC (Netherlands Agro, Food & Technology Centre). Het NAFTC had de afgelopen jaren een speciaal programma om de aardappelsector in Nederland internationaal onder de aandacht te brengen: 'Orange Potato'. Van der Werff: 'Tijdens Potato Europe kwam ik in contact met iemand uit Wulanchabu die me vertelde dat zij zichzelf ook World Potato City noemen. In dat gesprek ontstond het idee om het werkbezoek dat Flevolandse bestuurders in november zouden brengen aan China uit te breiden met een bezoek aan de Chinese aardappelhoofdstad'.

Leren van elkaar

Ook in Wulanchabu is de (poot)aardappel een belangrijk product. De markt is minder internationaal, maar met zoveel monden te voeden is China een enorme afzetmarkt. De aardappel is bezig aan een opmars in China ten koste van het huidige volksvoedsel rijst. De aardappel gaat heel zuinig met water om en gedijt in verschillende klimaten. Bovendien is het een belangrijke bron van koolhydraten. Dat maakt de aardappel een interessant gewas.
Burgemeester Van der Werff: 'Die interesse voor de aardappel maakt China een interessante markt voor bedrijven uit Noordoostpolder. Complicerend is dat China de Nederlandse aardappelrassen niet erkent. Door persoonlijke banden aan te knopen wil Noordoostpolder dit onderwerp bespreekbaar maken. Positief hierbij is dat bedrijven in Noordoostpolder veel te bieden hebben, bijvoorbeeld op het gebied van ziektebestrijding en bewaar- en opslagtechnieken. Er is dus voor beide partijen winst te boeken.'

Tijdens het bezoek tekenden burgemeester Tao en burgemeester Van der Werff een intentieovereenkomst, waarin beide gemeenten verklaren kennis op het gebied van de (poot)aardappel te willen uitwisselen, bedrijven met elkaar te verbinden en bereid zijn elkaars handelsdelegaties te ontvangen. Dit vanuit de gedachte dat de aardappel een belangrijke rol speelt in het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

In juni 2014 reist een aantal Flevolandse bedrijven naar China om op basis van de contacten die nu gelegd zijn echt zaken te doen. 'Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en gemeente Noordoostpolder benaderen ondernemers om te kijken of deze reis uitgebreid moet worden met een aardappelpoot om zo de Chinese markt te verkennen. Er ligt nu een mooie basis voor samenwerking!', aldus Van der Werff.
Publicatiedatum: