Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KWS Potato neemt nieuw Nederlands veredelingstation in gebruik

KWS Potato. heeft op 10 september jl. in Nagele, in de omgeving van Emmeloord, officieel zijn nieuwe veredelingsstation in gebruik genomen. De KWS groep investeerde meer dan 12 miljoen euro in het project. Door de uitbreiding van de beproevingen en de investering in nieuwe onderzoeksinrichtingen zet de onderneming in op groei in de pootaardappelmarkt. Op de dag voor het begin van de Potato Europe werd het KWS station in aanwezigheid van meer dan 200 gasten en medewerkers officieel ingehuldigd.



In Nagele, gelegen in de Noordoostpolder, bouwt KWS de locatie uit tot haar centrum voor pootaardappelen. De Nederlandse dochtermaatschappij KWS POTATO B.V. zal van hieruit de wereldwijde aardappelactiviteiten coördineren en verder ontwikkelen. Teelt, productie en verkoop worden daartoe bij KWS POTATO samengebracht. Op een oppervlakte van 96 hectare landbouwgrond ontstonden in een jaar tijd, een 2000 m² grote hal met koel- en klimaatruimtes, basis laboratoria en een kantoorgebouw. In het voorjaar van 2014 zal een kas met een oppervlakte van ca. 2.200 m² de infrastructuur voltooien.
 
Wereldwijd onderzoeksnetwerk
Het nieuwe veredelingsstation is een essentieel onderdeel van het wereldwijde KWS onderzoeksnetwerk. Het biedt voldoende ruimte voor demonstratie- en proefvelden van alle soorten cultuurgewassen van de KWS groep, zoals suikerbiet, maïs en graan. "In Nagele ligt de nadruk echter duidelijk op aardappelen", beklemtoont Heike Draisbach, directrice van KWS POTATO. "Zoals wij onlangs reeds hebben aangekondigd, omvat onze kernactiviteit de ontwikkeling van producten voor de wereldwijd groeiende verwerkingssector, evenals voor de traditionele exportmarkten."
 
Kennisoverdracht
Aardappelveredeling maakt al sinds de jaren '20 deel uit van het productportfolio van KWS en kreeg de voorbije jaren op strategische wijze een nieuwe vorm. "Bij de aardappelteelt zetten wij in op de overdracht van knowhow vanuit andere gewassen. Met moderne veredelingsmethoden, bijv. moleculaire technologieën en veredelings- methoden, willen wij de aardappelteelt opnieuw definiëren en doelgericht omvormen", verklaart Peter Hofmann, hoofd van de KWS afdeling voor suikerbieten en aardappelen. "Op lange termijn willen wij in de aardappelsector op technologisch gebied marktleider worden. Het nieuwe veredelingsstation is hiervoor een cruciaal element."

De voorzitter van de NAO en voorzitter van Europatat, Kees van Arendonk, zegt: "Nieuwe aardappelrassen zijn de beste garantie voor een dynamische en gezonde markt, voor een continue groei van de wereldwijde aardappelproductie en voor een snelle groei van de aardappelverwerkende industrie."
 
Duurzame en efficiënte productie
"Het zaai- en pootgoed levert een doorslaggevende bijdrage voor de duurzame ontwikkeling van de landbouw. Het permanent verbeteren van het genetische potentieel speelt een sleutelfactor, zodat de wereldwijde landbouwproductie al decennia lang gelijke tred kan houden met de vraag", benadrukt Philip von dem Bussche, CEO van KWS SAAT AG. "Dankzij het nieuwe veredelingsstation in Nagele kunnen wij de ontwikkeling van nieuwe soorten versnellen, processen nog beter optimaliseren en hoogwaardige pootaardappelen duurzaam en efficiënt telen."

Publicatiedatum: