Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Aardappelgroothandel Stam Amsterdam

In Primeur nummer 15, 8e jaargang van 16 februari 1994, staat aardappelgroothande Stam uit Amsterdam in de kijkerd. Het bedrijf bestaat dan inmiddels al 125 jaar.

Stam Amsterdam: ruim een eeuw ervaring
Het gebeurt tegenwoordig niet meer zo vaak, dat in een familiebedrijf de vierde generatie met maar liefst drie volle achterkleinkinderen van de oprichter vertegenwoordigd is.

Bij aardappelgroothandel Stam, gevestigd op de groothandelsmarkt in Amsterdam, is dit wel het geval. Kees, Rob en Ruud Stam zorgen ervoor dat de naam Stam, na meer dan 125 jaar, nog altijd garant staat voor kwaliteitsaardappelen.


De drie gebroeders Stam

Het bedrijf dat de overgrootvader van de huidige drie directieleden startte, was oorspronkelijk gevestigd aan de Marnixstraat in Amsterdam. Later volgde een verhuizing naar de toen nieuwe groothandelsmarkt. Met de verhuizing groeide ook de activiteiten, wat in de loop der jaren ook weer zijn invloed had op de behuizing. Het huidige pand is vorig jaar voor de tweede keer sinds de ingebruikname 11 jaar geleden, uitgebreid. De activiteiten van Stam Amsterdam, zoals het bedrijf voluit heet, bestaan tegenwoordig uit het sorteren, wassen, verpakken en distribueren van aardappelen. Het schillen en krabben doet Stam niet. "Te arbeidsintensief," aldus Ruud Stam. Naast aardappelen kunnen de klanten ook voor winterpeen, zuurkook en uien bij Stam terecht.


Nostalgie

Laden bij de boer
Stam Amsterdam richt zich voornamelijk op de handel in Hollandse aardappelen. 'Weet wat je koopt' is een belangrijk uitgangspunt, vandaar de voorkeur voor het Nederlandse produkt. Vandaar ook dat men het importeren van aardappelen overlaat aan anderen. Veel aardappelen van Stam komen uit de Wieringermeer, de Flevopolder en Zuid-Holland. Het laden bij de boer geniet de voorkeur, omdat volgens Stam de ervaring leert dat deze net iets meer zorg aan zijn produkt besteedt dan de meeste sorteerbedrijven. En kwaliteit staat bij Stam voorop.

Kwaliteit en controle
De nadruk op kwaliteit blijkt uit het sorteren. Drie medewerkers controleren alle aanvoer doorlopend en halen iedere aardappel die niet aan de eisen voldoet er handmatig tussenuit. Een voorzorgsmaatregel die extra kosten met zich meebrengt, maar zich vertaalt in een kwalitatief beter eindprodukt. En dat is waar de klanten van Stam om vragen. Klanten die variëren van speciaalzaken, supermarkten, ziekenhuizen tot horecabedrijven. Een groot deel van Stams afnemers bestaat uit vaste klanten, afkomstig uit de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland. Met name voor de speciaalzaken, een belangrijk marktsegment voor Stam, voert men nog relatief veel losse aardappelen. Het assortiment van Stam is zeer breed. Naast alle bekende en gangbare soorten levert men bijvoorbeeld nog steeds de bij veel leveranciers al verdwenen Eigenheimers en Koopman Blauwe.

Eén van de vier dubbele Lockwoods

Capaciteitsuitbreiding
Groei heeft onlangs ook binnen de onderneming plaatsgevonden. Met de komst van twee nieuwe dubbele Lockwood machines is de totale verwerkingscapaciteit van Stam aanzienlijk uitgebreid. Met de nu in totaal vier dubbele machines kunnen de nodige tonnen per dag verwerkt worden. De twee nieuwe machines kunnen overigens op 5 gram nauwkeurig afwegen. Deze capaciteitsvergroting en de reeds eerder genoemde uitbreiding van de bedrijfsruimte, zullen er wellicht toe bijdragen dat de (achter)kleindkinderen van de huidige generatie, de naam Stam eveneens aan de aardappelhandel verbonden kunnen laten blijven!

Bron: Primeur - 8e jaargang - nummer 15 - 16 februari 1994