Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen-paarse asperge met smaak van wilde asperges

De Saent asperge van Lamboseeds wordt onder het merk Il Rustico exclusief op de markt gebracht door Ortofrutta Castello. Hij ligt sinds enkele dagen in het schap bij een aantal supermarkten in Italië.

"De kleur is groen-paars en de asperge is middelgroot tot groot", zegt Luciano Trentini, een van de acht experts van het asperge-adviesbureau Befve&Co. "De bitterzoete smaak doet denken aan die van wilde asperges. Met deze hybride asperge, een kruising tussen Asparagus officinalis en Asparagus amarus, heeft Lamboseeds een asperge in huis met een bijzonder uitgesproken smaak die gewaardeerd wordt door consumenten die gewoonlijk wilde asperges consumeren, die in deze periode worden gesneden op de zandduinen van de kustgebieden in het noorden en zuiden van Italië."

Slechts enkele jaren geleden is dit ras op de markt gebracht, na verschillende culinaire testen. "De commerciële resultaten tonen aan dat Saent een product is dat verschilt van de klassieke groene of paarse asperges. Met dit ras wil Lamboseeds, dat altijd heeft ingezet op "welzijnsgroenten", een bijzondere marktniche dekken. In de buitenteelt toont Saent tot nu toe een goede houdbaarheid, een hoge productiviteit en een lage gevoeligheid voor de meest voorkomende aspergeziekten (roest, Stemphylium en ook Fusarium). Deze intrinsieke kenmerken maken het een interessant product, zowel voor de teler als voor de consument", staat te lezen in een nota gepubliceerd door de promotors van deze variëteit.

Dit jaar is de oogst ongeveer twee weken eerder begonnen. Door de terugkeer van de kou zijn er van Saent, net als van andere asperges, in deze paasperiode minder kilo's geoogst wegens de kleinere maatsortering. Saent wordt voornamelijk in Noord-Italië geteeld, maar hij kan ook goede resultaten opleveren in andere gebieden. Door zijn genetica heeft hij niet altijd een perfect gesloten top, net zoals de wilde asperge.

Ortofrutta Castello, een bedrijf uit de regio Veneto, wil met deze unieke referentie het assortiment uitbreiden, dat bestaat uit de klassieke groene, witte en paarse asperges.

Lamboseeds experimenteert ook met nieuwe groene aspergerassen. Het zijn vroege rassen met een lengte van 23-28 cm en een bijzonder zoete smaak. Deze nieuwe lijnen zullen alleen worden voorgesteld als de veldtesten positief worden afgesloten en de marktintroductie zal plaatsvinden na registratie in het variëteitenregister.

Na een eerdere wereldwijde areaalafname is de aspergeteelt weer in opkomst en zijn er nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden te zien. Vanuit commercieel oogpunt heeft de asperge nog steeds ruime marktmogelijkheden. De penetratiegraad bij Italiaanse huishoudens is immers nog laag: slechts 45% van de Italianen consumeert minstens één keer per jaar asperges. Na analyse van enkele van deze elementen proberen Lamboseeds en Ortofrutta Castello te diversifiëren om nieuwe potentiële consumenten aan te trekken.

Voor meer informatie
Ortofrutta Castello srl
Via Einstein, 31/33
35048 Stanghella (PD) – Italië
Tel: +39 (0)425 958750
www.ortofruttacastello.com
info@ortofruttacastello.com

Publicatiedatum: