Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herman Lion, Lathouwers en Co: "Witloofprijzen gaan weer de lucht in"

"Stabiele prijzen grondwitloof een steuntje in de rug van telers afgelopen seizoen"

Tholen - Het grondwitloofseizoen zit er bij Lathouwers en Co. weer op. Het product dat vroeger nog in vele witlofproducerende landen populariteit genoot, lijkt heden ten dage nog voornamelijk weggelegd voor België. Echter is het streekproduct ook in België in zwaar weer terechtgekomen door gebrek aan opvolging, maar Herman Lion van het handelsbedrijf uit het Vlaamse Wolvertem, is hoopvol en spreekt van een mooi, stabiel seizoen. "Het is misschien wel een van de laatste pure ambachten in deze sector, maar gelukkig zijn de prijzen stabiel gebleven, waardoor er weinig reden tot klagen was dit jaar. Het geeft een steuntje in de rug van de telers."

Voor grondwitloof is het nu echter toch gedaan voor dit jaar. "Met de hydrowitloof gaan we heel het jaar door, maar voor de grondwitloof is het weer klaar", legt Herman uit. "Op de veilingen zie je nog wel wat aanbod, maar wij werken met een vaste groep telers en deze zijn gestopt, dus stoppen wij ook. Over het algemeen kunnen we toch wel spreken van een prima seizoen dat naar verwachting is gelopen."

"We hebben weinig problemen gehad in aanvoer en leveringen. We hebben alle contracten kunnen nakomen, dus dan kun je enkel tevreden zijn. Natuurlijk hebben de telers wel wat problemen ervaren met de klimatologische uitdagingen, maar al met al zijn we er wel uitgekomen. Hierbij waren ook de prijzen gedurende het jaar redelijk stabiel. Eigenlijk zijn er geen momenten geweest dat er extremen waren. Uiteraard heb je in de vraag altijd pieken en dalen rond de feestdagen of als het heel warm of juist koud is. Dat zijn de natuurlijke bewegingen op de markt. Zoals dit weekend zie je dat het 22 graden wordt en dan gaat de vraag naar, in dit geval hydrocultuur, naar beneden. Mensen kiezen dan voor een tomaatje of sla."

Opvolging
Het zorgt ook voor tevredenheid bij de telers, zo stelt Herman. "Een teler heeft altijd liever een stabiel seizoen dan met uitzonderlijke pieken. Dan weet hij waar hij aan toe is." Dat het jaar positief is, zorgt voor hoop bij de handelaar, want opvolging is nog altijd niet evident voor de grondwitlooftelers. "Het is een beetje het probleem wat al jaren aansleept. Vele telers hebben geen opvolging of de kinderen kiezen voor andere beroepen, omdat het nog echt intensieve arbeid is. Het is een prachtig ambacht, maar je moet er ook een passie voor hebben om het uit te voeren."

"Het maakt het soms lastig nieuwe jonge ondernemers te vinden die erin willen stappen", zo vervolgt hij. "We zien wel dat er initiatieven worden opgestart om dit te bewerkstelligen. Zo zijn er de afgelopen twee jaar workshops geweest om jonge telers te enthousiasmeren voor de teelt en ze het ambacht bij te brengen. Daar bleek ook wel interesse voor, dus hopelijk is het een stap in de goede richting zodat de grondwitloofteelt hier nooit verdwijnt. Dat zou eeuwig zonde zijn voor een dergelijke Belgische klassieker."

Hydrowitloof
Voor Lathouwers en Co. gaat de blik nu weer op het zomerseizoen met haar witloof uit hydrocultuur. "Dit doen we het hele jaar lang en ondanks dat de vraag in de zomer traditiegetrouw wat omlaag gaat, blijft er wel degelijk verkoop. Op dit moment zijn de prijzen dan ook opnieuw gestegen. Er lijkt wat weinig aanbod door de problemen met het weer in het najaar en de brand in een Nederlandse loods (red. De Groene Agri) waar veel wortelen opgeslagen lagen. Het zorgt op dit moment voor hoge prijzen, die na een zeer dure winterperiode weer even genormaliseerd leken, maar nu dus toch weer gestegen zijn. We zullen zien hoe de komende periode loopt. Witloof rauw in een salade wordt ook meer en meer gegeten, dus er is genoeg vraag en aanbod om de zomer op een goede manier door te komen", besluit Herman.

Voor meer informatie:
Herman Lion
Lathouwers en Co
Veilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise), België
+32 (0)52 39 79 00
[email protected]
www.lathouwers.net