Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Soleil Sitrus/Sunfed

Zuid-Afrika focust met citrusexport op Verre Oosten

Elk jaar streeft Soleil Sitrus ernaar om als eerste Zuid-Afrikaans exportbedrijf grapefruit op de markt in het Verre Oosten af te zetten, en dit jaar is daar geen uitzondering op. Volgende week worden de eerste Star Ruby's in Shanghai en Guangzhou verwacht.

Grapefruit lijkt helaas terrein te verliezen in het Verre Oosten omdat jongere consumenten de voorkeur geven aan mandarijnen of sinaasappelen. Maar ook door de vertragende economie in China ontvangt Sunfed, het handelsbedrijf van Soleil Sitrus dat twee jaar geleden werd opgericht, minder aanvragen voor grapefruit.

"Traditioneel houdt het Verre Oosten van het vroege citrusseizoen en daar past Hoedspruit mooi in", zegt Jacobus van Staden van Soleil Sitrus, dat teeltlocaties heeft rond Hoedspruit, Gravelotte en Ohrigstad, allemaal in het verre noordoosten van Zuid-Afrika.



Als je Ohrigstad hoort, denk je aan mandarijnen. Dat is niet geheel terecht. "We zagen dat de vroege Navels mooi op kleur komen. In China en het Verre Oosten zijn de CaraCara Navels, een bloedsinaasappel, en Cambria Navels echt populair."

Midknights vanaf eind juni
Jacobus erkent dat de afwezigheid van mandarijnen in hun boomgaarden ongebruikelijk is, maar zegt dat ze niet worden gemist. Na de Navels heeft het bedrijf de handen vol met het hele gamma Valencia's.



"Onze klanten in het Verre Oosten vragen vaak naar pitloze Midknights. Ze zijn vroeg op de markt, ongeveer twee weken voor de andere Valencia's, en ze hebben een mooie kleur. Ze zijn een beetje groter dan de latere Valencia's, maar de smaak is vrijwel dezelfde." Het verpakken van de Midknights zou eind juni moeten beginnen.

"Kwaliteit is erg belangrijk in het Verre Oosten. Het duurt jaren om je naam op te bouwen. We zullen niets doen om onze naam in gevaar te brengen."

Ze kiezen ervoor om citroenen of grapefruit niet te ontgroenen, omdat ze geloven dat dit de houdbaarheid verkort. "Onze benadering is dat het cruciaal is om het premiumkarakter van het fruit te beschermen."

In het Midden-Oosten is er nu een hoge aanvoer van Zuid-Afrikaanse citroenen (inclusief die van Soleil Sitrus), wat het prijsniveau verlaagt, net zoals elk jaar. Voor Zuid-Afrika is het een markt binnen handbereik, en Europa heeft nog steeds zijn eigen citroenen.

"De meeste van onze citroenen zijn op dit moment nog niet gekleurd, ze zijn nog groen. We sturen ze naar landen zoals Maleisië, Indonesië, Hong Kong, Singapore, alle markten die geen koudebehandeling vereisen. Ze kleuren op tijdens de reis."

"Met koudebehandeling naar China zou het tegenovergestelde worden bereikt en zouden de citroen groen worden gehouden", vervolgt hij. "Later in het seizoen hebben de citroenen wel de juiste kenmerken voor verzending naar China."

Lokale sapproducenten concurrentie voor de export
"Valencia's en citroenen staan er goed voor en wat de telers helpt, is de ongelooflijk goede prijs die de verwerkende industrie dit jaar biedt. Het is alweer een tijdje geleden dat we zo'n goede prijs zagen en als deze zo hoog is, moet de export simpelweg goed zijn om daarmee te concurreren."

"De prijs voor citroensap is op dit moment exact het tegenovergestelde. Deze omgekeerde prijsstelling tussen citroenen en sinaasappelen voor de sapindustrie doet zich elk jaar voor, maar niet vaak in deze mate", merkt hij op.

"Telers zijn erg blij met de prijs voor de perssinaasappelen. Het is erg goed voor de markt."



EU-regels hebben domino-effect op andere cold treatment markten
De Europese Unie is de op een na grootste markt voor Soleil Sitrus. Sinaasappelen deden het vorig jaar erg goed in Europa, maar dit jaar heeft Egypte er veel sinaasappelen naartoe verzonden vanwege de situatie in de Rode Zee.

"Ik denk dat Europa later in het seizoen goed zal presteren. In het begin kun je een beetje versturen om de verkoopkanalen open te houden en tegelijkertijd neigen naar andere markten zoals het Verre Oosten. Tegen eind augustus zou Europa een sterkere markt voor onze sinaasappelen moeten zijn, ook al rest er dan nog weinig tijd voordat er invoertarieven worden geheven."

Michiel Bosman, logistiek en exportmanager, met Jacobus van Staden, directeur van Sunfed.

Het strengere protocol dat Europa heeft opgelegd aan Zuid-Afrikaanse sinaasappelen heeft de afgelopen vijf jaar voor meer problemen en meer kosten gezorgd. Koelhuizen brengen fruit binnen twee tot drie dagen naar de vereiste temperatuur. Veel bedrijven in de sector hebben extra koelruimtes gebouwd of hebben koudebehandelingskamers die bedoeld waren voor China en het Verre Oosten, omgebouwd voor gebruik voor fruit dat naar Europa wordt geëxporteerd.

"Het is een beetje een domino-effect, er is minder beschikbare ruimte rondom", zegt hij. "Gelukkig heeft het onze operaties vorig jaar niet verstoord en ik hoop dat we het ook dit jaar goed kunnen beheren."

"Het protocol benadert de koudehandeling en het blijft een uitdaging. Voor telers maakt een veranderende regelgeving het leven moeilijker, want wat werkte voor hen moeten ze nu weer veranderen. Maar je moet die offers brengen als je in het spel wilt blijven."

Soleil Sitrus kijkt ernaar uit om dit jaar enkele volumes via Maputo in Mozambique te exporteren. Fruit reist van Maputo naar het Midden-Oosten in zeven dagen, wat het vanuit dat oogpunt enorm aantrekkelijk maakt. "Maputo is een interessante haven, maar er zijn geen koudebehandelingskamers, dus we kunnen er alleen voor het Midden-Oosten laden."

Voor meer informatie:
Jacobus van Staden
Soleil Sitrus/Sunfed
Tel: +27 15 817 1826 (Zuid-Afrika)
info@soleilsitrus.co.za
www.soleilsitrus.co.za

Publicatiedatum: