Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rampjaar voor Siciliaanse citroen

"Met de cijfers in de hand kunnen we onomwonden stellen dat het huidige Siciliaanse citroenenseizoen het slechtste van de afgelopen jaren is. Een rampjaar. En dat heeft meerdere oorzaken", zegt Carmelo Micale, voorzitter van Consorzio Apam.

"In Syracuse, waar citroenen met een beschermde geografische aanduiding worden geteeld, is de situatie zorgwekkend. De markt is log en tegelijkertijd moet 30-40% van de citroenen nog worden geoogst. Maar de overproductie in Spanje, de daling van de consumptie van groenten en fruit en de minder talrijke afzetmogelijkheden ten gevolge van de oorlogen hebben een impact op de marktvraag en de telersprijzen."

Consorzio Apam telt 257 leden en heeft een areaal van ongeveer 1.550 hectare in de provincies Messina, Syracuse en Catania, waarvan de helft bestemd is voor biologische teelt. De coöperatie teelt onder meer ook de citroen van Syracuse met beschermde geografische aanduiding van het Femminello ras, een citroen met vele gezondheidsvoordelen die altijd op veel interesse kan rekenen van de retail. Daarnaast teelt de organisatie Navel, Tarocco, Ovale en Valencia sinaasappelen, mandarijnen, clementines en kumquats. Een deel van de productie is Demeter, Biosuisse en Naturland gecertificeerd.

"Het seizoen van de late sinaasappelrassen verloopt aanzienlijk beter dan dat van de citroen", legt Carmelo Micale uit. "Na de oogst van de bloedsinaasappelen zijn we begonnen met Ovale en Valencia. De Valencia's zijn bolvormig en hebben een stevige, middeldikke schil. Dit citrus is ideaal voor sap dankzij de uitgesproken zoete smaak. De maatsortering is eerder aan de kleine kant vanwege de aanhoudende droogte. Daarom liggen de telersprijzen voor de grote maten rond de € 0,60-0,65 per kilo."

"Voor de Costa Tramontana citroen, een vroegrijpe vrucht en het topproduct in ons assortiment, hebben we een promotiecomité opgericht bestaande uit lokale citrustelers. Dit BGA-product wordt geteeld met respect voor het milieu, in een project met een korte en traceerbare keten dat waarde genereert voor elke schakel in de keten. Niet alleen in de gecertificeerde biologische product, maar ook in de conventionele productie worden, ter bescherming van de gezondheid van de consument, geen behandelingen uitgevoerd. De schil kan daarom zonder problemen geconsumeerd worden."

Het Costa Tramontana citroenensegment bestaat uit enkele Femminello rassen die geteeld worden in de heuvels langs de kust van Messina, tussen de Golf van Milazzo en de rivier de Tusa.

Het Consorzio Apam, dat vooral aan de retail levert, wil volgend seizoen zijn aanwezigheid en concurrentievermogen op de Italiaanse en buitenlandse markt versterken. De markt wordt steeds veeleisender wat betreft gezonde, gecertificeerde producten met een korte keten. Om de milieu-impact te verminderen vragen klanten ook om verpakking in biologisch afbreekbare cellulosenetten.

Voor meer informatie:
O.P. Consorzio Apam Soc. Coop. a.r.l.

P.zza Stazione Zappulla
98070 Torrenova (ME) – Italië
Tel: +39 (0)941 958036
[email protected]
www.consorzioapam.it

Publicatiedatum: