Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aardappelteelt in Nederland kan efficiënter"

De helft van de Nederlandse akkerbouwers verbouwt aardappelen. Samen gebruiken ze daar circa 30% van de akkerbouwgrond voor. Een gemiddeld perceel levert 52 ton aardappelen per hectare op. Maar de verschillen in opbrengst tussen de bedrijven zijn groot, blijkt uit onderzoek van Paul Ravensbergen van Wageningen University & Research. Die variatie in opbrengst is zelfs te zien bij bedrijven die maar 500 meter uit elkaar liggen.

De onderzoeker hield van in totaal 96 percelen in onder meer Drenthe, de Hoeksche Waard en Noord-Limburg van april tot september de groei van aardappelen bij. Om de opbrengsten onderling te kunnen vergelijken, bepaalde hij het verschil tussen de theoretisch maximale opbrengst voor een perceel en de gerealiseerde opbrengst. Boeren missen gemiddeld bijna 25% van de mogelijke opbrengst.

Op zandgrond blijkt vooral droogte daarvan de oorzaak, op klei met name overtollig water dat planten verstikt. Voor een optimale opbrengst moeten irrigatie en drainage op orde zijn. Zo zorgde bij een proefveld op zandgrond een gebrek aan beregening voor 17 ton per hectare minder opbrengst. Op klei zorgden te natte omstandigheden voor 12 ton per hectare minder aardappelen.

Naast water spelen ook factoren als ziekten, verdichting van de bodem en het tijdstip van poten een rol in de opbrengst. Ravensbergen bepaalde ook het stikstofoverschot. Op kleigrond werd per hectare gemiddeld 265 kilo meer stikstof gebruikt dan het gewas onttrekt. Op zand is dat overschot 139 kilo stikstof per hectare. De rest verdwijnt in de bodem.

Een plant neemt nooit alle beschikbare stikstof op, maar de getallen laten volgens Ravensbergen zien dat telers aanzienlijk meer stikstof gebruiken dan nodig is voor de opbrengst die ze realiseren. De best presterende boeren hebben zowel een hogere opbrengst als een lager overschot aan stikstof. Het is volgens de onderzoeker positief dat vergelijkbare opbrengsten te realiseren zijn met minder input van middelen. Dat biedt perspectief voor het efficiƫnter maken van de aardappelteelt in Nederland.

Bron: Resource - WUR

Publicatiedatum: