Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Torere Macadamias

Volwassen macadamiabomen veerkrachtig tegen droogte en nat weer in Nieuw-Zeeland

In 2018 begon Vanessa Hayes aan een 10-jarige groeistrategie voor de macadamiasector in Nieuw-Zeeland. Echter, de lockdowns in 2020 en 2021 en de cyclonen Hale en Gabriel in 2023 hebben de aanplant van bomen vertraagd. Het doel om tegen 2028 een half miljoen bomen te hebben geplant, is uitgesteld tot 2030.

De coronapandemie bracht veel Maori terug naar hun whenua (land) om er er langdurige pachtcontracten over te nemen en het land weer te benutten. De eerste fase van de groeistrategie ondersteunde Maori-telers om dit te bereiken.

"De eerste fase omvatte areaaluitbreiding en teelttraining. De capaciteit van de telers is gestegen van 15.000 planten in 2018 naar 50.000 in 2022", zegt Vanessa Hayes, algemeen directeur bij Torere Macadamias Limited (TML). "Covid verstoorde de voortgang en extreme weersomstandigheden in 2023 verwoestten 12.000 recent geënte planten. In sommige regio's is het areaal weer afgenomen vanwege schade aan het land."

De samenwerking met het Eastland Institute of Technology (EIT) als aanbieder van opleidingen in de tuinbouw begon in augustus 2018 en loopt vandaag de dag nog steeds succesvol door. Sinds 2019 hebben tien telers per jaar het diploma NZQA Niveau 2 en 3 behaald, met specialisatie in de biologische macadamiateelt. Teeltpraktijken zoals Maori Mātauranga (kennis) en Maramataka (maanfase) zijn opgenomen in de kwekerij- en boomgaardactiviteiten van TML en in de biologische telersopleidingen.

Vanaf 2018 zijn er drie regionale Maori macadamiacollectieven opgericht. Het uitbreiden van het areaal en het oprichten van andere regionale collectieven is aan de gang om het doel van 500.000 bomen tegen 2030 te behalen.

  • · 2022-24 Raukokore/Waihau Bay (20 ha – reeds 10.000 bomen geplant)
  • · 2023-26 Mataatua (Eastern BOP) (75 ha – 37.500 bomen in aanplant)
  • · 2025-26 Ruatorea (Ngati Porou) (project voor 10.000 bomen op 20 ha)

Opmerking: tussen 2018 en 2024 hebben niet-Maori telers 10.000 bomen geplant en nog eens 5.000 besteld.

Wetenschappelijk onderzoek
Plant and Food Research NZ (PFR) bood in 2017 ondersteuning en advies aan TML voor de ontwikkeling van de 10-jarige Macadamia Groeistrategie. In 2022 financierde de High-Value Nutrition National Science Challenge (HVN) de voedingsanalyse van de zes meest succesvolle macadamiarassen van TML als basis voor het opbouwen van de sector in Nieuw-Zeeland. De kernen van de rassen van TML zijn rijker aan selenium, vitamine B6, vitamine C, mangaan en magnesium dan die van geïmporteerde rassen. Het Riddet Institute (Massey University) heeft een driejarig project om extracten uit de doppen en bladeren te analyseren voor het vervaardigen van voedingssupplementen en cosmetica.

Een nationale telerscoöperatie wordt opgericht en zal operationeel zijn in 2025, bestaande uit aanvankelijk 40 telers waaronder 8 Maori uit de collectieven.

"Er is een grote interesse om duurzame biologische gewassen in Nieuw-Zeeland te telen die niet afhankelijk zijn van enorme waterbronnen. Volwassen macadamiaplanten hebben zich recent in Nieuw-Zeeland bewezen als veerkrachtig tegen zowel droogte als nat weer. Een Maori TV-documentaire over ons bedrijf die vorige week werd uitgezonden, heeft de interesse van potentiële telers gewekt. We hebben verzoeken ontvangen tot aansluiting bij de Macadamia collectieven. Ook de inschrijvingen voor onze maandelijkse Open Dagen bij Torere nemen toe."

TML verwacht in 2024 op de eigen percelen ongeveer 20 ton te oogsten en de oogstraming voor de volledige telersgroep is 54 ton, een cijfer dat elk jaar zal toenemen naarmate de jonge planten in productie komen. Er is momenteel geen export van macadamianoten, maar TML heeft contracten met AirNZ voor Macadamia Karengo/Kawakawa Dukkah in hun lounges vanaf april en Cinnamon Glaze snacks op hun langeafstandsvluchten vanaf juli 2024.

"Er is een grote vraag naar biologische macadamianoten. Het uiteindelijke doel is om een merk te bouwen voor Nieuw-Zeelandse biologische macadamianoten gebaseerd op de uitstekende voedingswaarde, ondersteund door wetenschappelijke inzichten die wereldwijd worden erkend. Op die manier zullen telers een hogere prijs krijgen voor hun product. Nieuw-Zeeland kan niet concurreren op volume of prijs, maar kan wel leidend zijn in de aanvoer van biologische en gezonde premium macadamianoten."

Voor meer informatie:
Vanessa Hayes
Torere Macadamias Ltd
Tel: +64 274 687588 (Nieuw-Zeeland)
info@toreremacadamias.co.nz
www.toreremacadamias.co.nz

Publicatiedatum: