Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko moet hepatitis A en Norovirus-test uitvoeren bij zachtfruit

Op 4 maart 2024 gaf het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) een gezondheidswaarschuwing nadat Spaanse autoriteiten het hepatitis A-virus in aardbeien aangetroffen hadden. De aardbeien zijn geïmporteerd uit Marokko. De afgelopen week hebben Marokkaanse exporteurs verschillend gereageerd.

De Marokkaanse voedselveiligheidsautoriteit ontkent dat er in Marokko hepatitis A of Norovirus gevonden is. De Marokkaanse minister van Tuinbouw stelt dat er "valse geruchten en valse informatie circuleren op bepaalde websites en sociale netwerken". De Marokkaanse vereniging van rode vruchtentelers beschuldigt Spaanse telers van laster.

In de regio Larache, de belangrijkste aardbeienteeltregio van Marokko, heeft de Marokkaanse voedselwarenautoriteit een nieuwe maatregel voor het invoeren van zachtfruit ingevoerd.

Een exporteur meldt dat ze vanaf nu bij elke zending een negatieve test moeten kunnen laten zien voor hepatitis A en Norovirus. "Bij elke vrachtwagenzending moet een individuele test gedaan worden. Als ik een vrachtwagen met drie partijen van drie verschillende teeltbedrijven heb, heb ik drie testen nodig. Als ik drie vrachtwagens vruchten van hetzelfde bedrijf exporteer, heb ik ook drie testen nodig. Dit komt bovenop de testen voor gewasbeschermingsresiduen die we normaal gesproken moeten betalen."

Hij vindt het een overdreven maatregel. "Het is bewezen dat beide virussen niet voorkomen op Marokkaanse teeltbedrijven. Door de test wordt ons werk ingewikkelder. Het duurt tien dagen voordat de uitslag van de test bekend is. De test kost 400 euro per stuk. De maatregel past niet in het werktempo van de sector. Er zitten maar enkele dagen tussen bestelling, oogst en levering en de prijzen worden wekelijks vastgesteld."

Een andere exporteur begrijpt daarentegen het nut van deze maatregel wel. "We vertrouwen Spanje niet. We weten niet hoe ver ze zullen gaan om de Marokkaanse tuinbouwsector te beschadigen. We moeten daarom elke levering testen om te voorkomen dat we opnieuw beschuldigd worden."

"Deze maatregel vertraagt de export wel. Er is een beperkt aantal laboratoria die tests mogen uitvoeren. De extra kosten voor exporteurs kunnen oplopen tot 100.000 euro per maand."

De nieuwe testmaatregel geldt voor aardbeien, frambozen, blauwe bessen en ander zachtfruit. Exporteurs zijn bezorgd over de impact die dit kan hebben op het blauwe bessenseizoen. Het aardbeienseizoen loopt nu ten einde. De exporteurs roepen op om deze maatregel zo snel mogelijk op te heffen.

Publicatiedatum: