Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje

"Telersprijzen moderne mandarijnenrassen blijven dalen"

De prijzen van de mandarijnen van het tweede deel van het seizoen in Spanje laten een dalende trend zien. De verschillen met dezelfde periode van 2022/23 zijn aanzienlijk.

Het Andalusische Prijsobservatorium omschrijft de citrusmarkt als "stagnerend" met nauwelijks transacties vanwege de boerenprotesten en de crisis in de Rode Zee, die leidt tot een grotere aanvoer op de Europese markt van citrus uit Egypte, Marokko en Turkije tegen concurrerende prijzen. In Andalusië lag de gemiddelde telersprijs in week 9 op € 0,60 per kilo, 28,7% minder dan de € 0,87 per kilo van vorig jaar.

De Veiling van Valencia stelt prijzen per ras ter beschikking. De "weinige verkooptransacties" van Nadorcott en Tango werden afgesloten op €0,375 per kilo en die van Orri op €0,850 per kilo. In dezelfde week van vorig jaar werden respectievelijk €0,925 en €1,351 per kilo genoteerd.

"Op dit moment is er niet veel vraag", bevestigt een Spaanse mandarijnenexporteur na een bezoek aan telers van clubmandarijnen in de provincies Sevilla en Huelva. "Een kleine maand geleden boden enkele telers hun Orri's tegen 70 à 80 cent aan, maar ze vonden geen koper. Er zijn zelfs kopers geweest die prijzen van 85 cent op de vrachtwagen hebben afgewezen omdat ze er niet zeker van waren of ze het fruit aan de man zouden kunnen brengen."

Volgens de exporteur wordt de Spaanse Orri in Perpignan verkocht voor ongeveer €1,60 per kilo. "De telers kunnen dus niet verwachten dat ze minstens €1 zullen krijgen zoals in de afgelopen jaren. De kiloprijs zou momenteel tussen de 60 en 70 cent moeten liggen voor de telers."

Publicatiedatum: